Ortofotomapa nielen Vysokých Tatier

vyskladaná satelitná mapa Chystáte sa na túru do Vysokých Tatier? Máte nachystanú mapu? Alebo sa ešte len do nej plánujete pozrieť? Čo by ste povedali na to, keby ste si mohli celú trasu túry pozrieť ako na dlani – ako z lietadla – alebo rovno zo satelitu v podobe farebných fotografií…??? Ktoré si dokonca môžete vytlačiť… Poľa mňa je to pekná predstava a ešte krajšia bude realita na nasledujúcich riadkoch. Objavil som totiž fantastickú stránku s ortofotomapami Vysokých Tatier. Vlastne celého Slovenska! Skúste sa pozrieť na web VUPOP, resp. stránku Informačný servis VUPOP. Nájdete tu mapu celého Slovenska. Na zobrazovanie súži HTML viewer a jeho niekoľko nástrojov na ovládanie. Vysvetlenie funkcií, a celý návod ako s ním pracovať nájdete na stránke Návod pre HTML viewer. Takže sa tu s tým nebudem zapodievať. Jednoducho postupným zväčšovaním územia sa dostanete až k fotografiám – ortofotomapám. Upozornil by som snáď len na celkom dobrý nástroj ktorým je meranie vzdialenosti. Je pravda že v našom prípade by boli zaujímavé aj výšky nakoľko sme v Tatrách ale mapa takéto meranie neumožňuje. Ale raz, keď to bude všetko v 3D… Teraz by Vám už nič nemalo brániť v ceste za ďalšími a novými obrázkami. Ideálny nástroj pre posun je pohyb šípkami (hode, dole, vpravo, vľavo) . Ja som si včera poskladal fotomapu celých Vysokých Tatier. Pravda zabralo to trošku času aj miesta na disku, no výsledok je takmer dokonalý. Samozrejme že celá táto infomapa slúži úplne iným účelom než aký Vám tu predkladám. Ale myslím si, že sa dá použiť pri najhoršom i na krásnu prehliadku Vysokých Tatier z tzv. vtáčej (vesmírnej) perspektívy. Tak poďme rýchlo na to… A celkom na záver ešte dobrá správa pre nostalgikov: ortofotomapa je z doby pred víchricou z 19. 11. 2004 takže všetky stromy sú tam kde majú byť. ;-) PRIDANÉ: 2006-04-19T14:27:14+00:00 Ospravedlňujem sa dodatočne autorom ortofotomaly, že som ich neuviedol: © EUROSENSE s.r.o., © GEODIS SLOVAKIA s.r.o.

Posted in TuristikaTagged , , , , ,

8 thoughts on “Ortofotomapa nielen Vysokých Tatier

  1. Pekné – zaujímavé výsledky. A skúsili ste už Google EARTH ? http://earth.google.com/index.html Zatiľ je to iba v beta testovaní, ale tiež to vyzerá dobre… také podrobnosti o Tatrách tam síce nie sú, no je tam zase zmapovaný celý svet ;-)

  2. ortofotomapy na stranke vupopu su zamerne primitivizovane. asi pretvava este reflex z dob minulych, ked vsetko bolo tajne. samozrejme, ze existuju ortofotomapy s daleko lepsim rozlisenim, len ako sa k nim dostat /napr. legalne-ale vyhovie mi aj ilgalne ziskanie/ Taki americania napr. netrpia komplexom utajovania a publikovali na google earth druzicove snimky celej zemegule s mnozstvom uzitocnych informacii a v 3D. tie casti druzicoveho snimkovania, ktore su na earth-i v lepsom rozliseni daleko predstihuju tajnostkarov vupu. pocul som dokonca, ze mapy v sr su chranene autorskym zakonom, nesmies ich davat na web, bohchran digitalizovat. srdecne zdravim

  3. presne tak – problem je ale v tom ze Google zatial nema detaily SLOVENSKA a zvlast TATIER… ak to raz bude mat – VUPOP uz nikoho zaujimat nebude…

  4. nevie niekto ci bude nieco zajtra pri betleheme na Rainerovej chate ako kazdy rok, a ci vobec je dostavany?

  5. no mohli by si naši priatelia (geodis.sk) zobrať príklad z čiech (mapy.cz) … už konečne … v čom je problém …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.