Časopis TATRY píše bludy!

Priznám sa, že nepatrím medzi pravidelných čitateľov tohto jediného časopisu o Vysokých Tatrách. Ale náhoda – snáď aj trochu zvedavosť a očakávanie zmien v roku 2006 – ma priviedli k tomu, aby som si časopis TATRY č.1/2006 predsa len kúpil. Spočiatku veľmi zbežné listovanie som však na strane 24/25 zastavil pri krátkej dvojstĺpcovej noticke s názvom Nová zvonica. S chuťou som sa pustil do čítania článku o kaplnke, ktorú som pred nedávnom navrhoval… Tento neautorizovaný príspevok však musím zhodnotiť ako veľmi povrchne spracovaný a hlavne NEPRAVDIVÝ! Čitateľ sa z neho totiž dozvie množstvo chybných informácií a neprávd. Nerozumiem, ako je možné, že tak skúsený dlhoročný redaktor, akým nepochybne pani Hoholíková je, dokáže v 19-tich vetách článku napísať toľko hlúpostí a ešte sa pod ne aj podpísať!? Posúďte sami:

  • Zvonica, o ktorej je celý čas v článku reč, je v skutočnosti Sinajská kaplnka, ktorá pozostáva z obetného stola, desatora a aj zvonice.
  • Správcom farnosti nie je „Štefan Mordel“ ale Mgr. Pavol Zaťko (už od 1. 7. 2002!).
  • Kaplnku vysvätil spišský pomocný biskup Mons. ThDr. Štefan Sečka, PhD. – najväčšia cirkevná hodnosť prítomná na vysviacke, ktorá sa už do článku žiaľ nezmestila (!).
  • Desatoro Božích prikázaní neslúžilo ako inšpirácia sochárovi (akad. soch. Štefan Hudzík) pri tvorení zvonice, ale boli podmienkou investorov a základným motívom Sinajskej kaplnky.
  • Majster Hudzík nemal ruku v sadre a ja som nikdy v živote nedržal rezbárske dláto v ruke! Mal som iné povinnosti s celou koncepciou stavby. Tento a predchádzajúci bod je o to horší, že redaktorka cituje (!) slová, ktoré sochár dementoval.
  • S financovaním kaplnky to samozrejme bolo tiež úplne inak ako sa uvádza v článku, ale to už len tak na okraj…

Koniec koncov všetko ste si mohli prečítať vo vianočnom dvojčísle Tatranského dvojtýždenníka 25/26 na strane 27 pod názvom Dve posviacky v Novej Lesnej. Autorom článku je Mgr. Iveta Kontríková, ktorá si dala tú námahu a spísala veľmi podrobne pravdivé informácie. Noviny by sa mali v krátkom čase objaviť na stránke Mesta Vysoké Tatry, tak ako predchádzajúce čísla z roku 2005. Niekoľko pravdivých slov k realizácii stavby Sinajskej kaplnky v obci Nová Lesná – miestna časť Malý Smokovec (IBV II), si môžete prečítať aj na stránke nazvanej: Desatoro pod Tatrami. Dúfam, že ostatné články v časopise TATRY nemajú takúto úbohú kavalitu…

Posted in Architektúra, Zo spoločnostiTagged , , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.