Polícia na lyžiach?

Tragédia, ktorá sa nedávno odohrala na lyžiarskom svahu – zdá sa – rozpútala viacero debát nielen o tom ako sa na lyžovačku pripraviť a vystrojiť, ale aj ako sa na svahu správať a pohybovať. Debatu o detských bezpečnostných prilbách – ktoré by naozaj mali byť samozrejmosťou (mali by byť povinné zo zákona!) hádam netreba podrobnejšie rozoberať. Mám skôr na mysli samotný pohyb po svahu – jazdu na lyžiach (aj boardoch). Z množstva debát, ktoré som na túto tému viedol aj vypočul mi utkvela v pamäti najviac asi tá o strážcoch zákona na lyžiach. V zahraničí vraj funguje akási lyžiarska polícia alebo policajná patrola na lyžiach – ktorá v obzvlášť nebezpečných úsekoch zjazdoviek a na preplnených svahoch upozorňuje lyžiarov, ktorí jazdia nebezpečne, aby neohrozovali ostatných. Riskantné jazdy končia napríklad odobratím celodenného lístka, alebo zákazom vstupu na svah. Majú tiež právo vykonať dychovú skúšku! Do problémov sa ale veľmi ľahko môže dostať aj slabší lyžiar, ak ho nájdu na svahu určenom pre náročných. Neviem si celkom predstaviť ako to v praxi funguje, ale neznie to zle… Do doby, než uvidíme na našich svahoch takýchto „strážcov poriadku“, skúsme dodržiavať aspoň niekoľko základných bezpečnostných pravidiel, aby sme sa vrátili zdraví domov:

  • prispôsob jazdu vlastnostiam svahu (prvá jazda by mala byť opatrná a mala by slúžiť na oboznámenie sa s terénom, kvalitou a štruktúrou snehu)
  • daj prednosť v jazde (je to podobné ako v cestnej premávke – pri vchádzaní do hlavnej časti trate z okrajových úsekov treba vždy dávať pozor aby sme nekrižovali dráhu ostatným lyžiarom, stačí sa len pozorne rozhliadnuť)
  • zastavuj pri kraji (snažte sa vždy zastavovať v okrajových častiach trate, aj pri páde je treba čím skôr uvolniť dráhu a oprašovať sa niekde bokom…)
  • predvídaj (veru aj pri lyžovaní je treba mať určitú mieru predvídavosti)
  • sleduj okolie (nezabúdajte, že na svahu nie ste sami, buďte tolerantní)
Posted in TuristikaTagged , , , ,

5 thoughts on “Polícia na lyžiach?

  1. Policiu isto nie! Staci dodrziavat par normalnych zasad. 1. DETI VZDY PRILBU! A aj dospelym by sa zisla. 2. LYZIAR NIZSIE MA VZDY PREDNOST! Vsetko ostatne je v rukach bozich. Ta dievcinka mala bohuzial smolu, ze pokial viem ani prilba by jej nepomohola, lebo ten chlapec jej v naraze zlomil vazy. Je to tragedia, ale nie je ich na cestach ovela viac???

  2. Lyziar nizsie ma vzdy prednost? Aha rozumiem – myslis lyzujuci lyziar ;-) Jasne – lebo nema oci vzadu… Ja som si predstavoval nejakeho odpocivajuceho, ktory predomnou vpali do jazdnej drahy – ten urcite nema prednost!!! Inak docela by am zaujimalo ci vobec nejake taketo oficialne pravidla ako sa chovat na svahu existuju… mrknem sa do Ottovho slovnika…

  3. Existuju a podla novej vyhlasky k zakonu o HS ich ma mat vyvesene kazde lyz. stredisko. K tvojmu prikladu. LYZIAR ODPOCIVAJUCI POD TEBOU, KTORY SA ROZHODNE POKRACOVAT V JAZDE VPALENIM SKOKOM HOCICIM MA URCITE PREDNOST! Je to jednoduche a ucinne.

  4. Takato policia uz funguje na Orave (tusim v Zuberci?). A vraj sa velmi osvedcili, klesli aj kradeze. Sot vysielala pred tyzdnom JOJka. Ale v Tatrach si to naozaj neviem predstavit. Dohoda medzi kompetentnymi o tom kto, kde, kedy a z akych penazi bude nekonecna…

  5. Fuuha, zmena clanku? :-) Kazdopadne taka policia existuje vsade. Vacsinou sa majitel dohodne s HS a ti sa staraju nielen o zranenych na svahu ale spolu s prevadzkovatelom lyz. strediska mozu vykazat neukaznenych lyziarov/snowboardistov zo svahu. P.S. 2Orol 2orol: Prednost v jazde ma aj ten, co je pri kraji a rozbehuje zatialco ty si nad nim. To je len a len na jeho slusnosti, ci sleduje premavku nad svojou hlavou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.