Kvitnúci smrek obyčajný

Smrek obyčajný - kvet Kvitnúci Smrek obyčajný – Picea abies Po dlhom čase sa mi včera podarilo vyfotografovať pod Hrebienkom (za dažďa a zimy) kvitnúci smrek obyčajný.

Smrek obyčajný – (lat.) Picea abies

Zhodou okolností to bol vývratový strom v horizontálnej polohe. To len dokazuje fakt, že príroda je naozaj veľmi silná! Snažil som sa nájsť niekoľko odborných relevantných odkazov ohľadne kvitnutia Smreku obyčajného – ale márne. Až na jeden referát. Tak len stručne niekoľko heslovitých informácií.

  • smrek začína kvitnúť každoročne v máji
  • každé štyri roky je toto (kvitnutie aj produkcia samčieho peľu) intenzívnejšie a celý les nádherne vonia
  • kvety – samičie šišky – rastú dohora a postupne časom sa otáčajú nadol
  • prvé jarné dažde vytvárajú žlté kaluže peľu zo samčích šišiek

Podľa mňa je to jeden z najkrajších kvetov tatier. Páči sa aj Vám?

Posted in PočasieTagged , , ,

4 thoughts on “Kvitnúci smrek obyčajný

  1. Kde všade sa dá niečo naučiť Vďaka autorovi: že už viem z čoho sú žlté mláky po uliciach na jar, že už viem, že šišky sú vlastne kvety, že časom sa na konári otáčajú nadol, že už viem, že smrek aj kvitne. Horeuvedené zábery sú krásne, nikdy som také nevidel. Na prvý pohľad také jednoduché – obyčajná šiška. A koľko tajomstiev pred nami skrýva. Nuž otvorme si viac oči a oslobodíme sa od záhad…

  2. Pekny clanok a fotky! … kazde styri roky kvitne intenzivnejsie – to som fakt netusil, dik za info. V ktorom roku bude toto maximum niekto netusi? Mne sa totiz zda, ze ten les vonia intenzivne kazdorocne, silu a druhy voni z mojho pohladu ovplyvnuje najviac pocasie v tom-ktorom obdobi.

  3. 2 jbzl ja by som povedal ze silu tych voni ovplyvnuje hlavne tvoj tabak ;-))) ale vazne – kedy je ten vrchol tiez presne neviem – v ziadnej literature som to nenasiel, je to informácia od skusenych lesnikov… mozno tu raz niekto z nich zabludi a vysvetli…

  4. môj 20-ročný nádherne zakvitnutý smrek ma prinútil vyhľadať túto stránku,nakoľko som po prvý krát objavila na ňom túto nádheru v tak hojnom počte,už som o niečo múdrejšia a hlavne ,,bohatšia“.Ďakujem za info. :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.