Sochári pre Tatry

Umelci Tatrám Pozvánka na slávnostnú vernisáž osadených objektov v areáli kúpeľov Nový Smokovec Od 12. 6. – 23. 6. 2006 v čase medzi 9.00 – 18.00 h ste pri troche šťastia mohli (teda ešte zajtra máte tu možnosť) stretnúť pri práci trojicu majstrov, ktorí schovaní za hospodárskym traktom liečebných budov areálu kúpeľov Nový Smokovec pretvárali mŕtve drevo, kameň a kov v krásu. Konal sa tu totiž 6. ročník medzinárodného sochárskeho sympózia – Umelci Tatrám. Tohto roku Nový Smokovec hostil ďalších troch umelcov-sochárov:

  • Štefan Hudzík (SK)
  • Peter Strassner (SK)
  • Czeslaw Podlesny (PL)

Aby som zachytil atmosféru tesne pred dokončením, vybral som sa dnes dopoludnia na obhliadku za jedným z nich – priateľom Štefanom Hudzíkom (spoločný projekt – Sinajská kaplnka Nová Lesná). Chvíľu sme debatovali nad prácou a nad výsledkom, ale cítil som jemnú nervozitu pred zajtrajším finále. Dokončovacie práce sú najhoršie. Okrem toho sa tadiaľ prehnala skupinka detí – asi škola v prírode – a tak som radšej nechal majstrov v pokoji pracovať. Nakoniec načo veľa slov – pozrite si fotografie.

Areál Kúpeľov Nový Smokovec UMELCI TATRÁM VI. ročník sochárskeho sympózia Organizátor: Tatranská galéria Poprad (052/772 1968) Kurátor: Dr. Anna Ondrušeková Vstup voľný

Kúpele Nový Smokovec v spolupráci s Tatranskou galériou v Poprade a mestom Vysoké Tatry pozvali ďalších troch umelcov, ktorí mali možnosť svojimi dielami podporiť Vysoké Tatry. Novosmokovecká prírodná galéria sa tak zajtra rozrastie o ďalšie umelecké diela. Ale o tom až zajtra, keď budú osadené na svojich miestach, rozmiestnené v areáli kúpeľov Nový Smokovec. Slávnostné ukončenie sympózia a vernisáž diel, na ktorých autori pracovali od 12. júna sa začína o 15.30 h v areáli kúpeľov – tak ak máte chuť príďte sa pozrieť. Ak tam budem – čo by som veľmi rád – prinesiem nové fotografie. Okrem toho chcem upozorniť všetkých obdivovateľov diela akademického sochára Štefana Hudzíka, že od 15. 6. – 23.9. 2006 (denne okrem pondelka od 11.00 do 17.00 h) majú možnosť oboznámiť sa s jeho tvorbou v priestoroch Vily Flóra v Starom Smokovci. Výstava pod názvom Výber z tvorby je prierezom súčasnej tvorby sochára podtatranského regiónu v oblasti plastiky a kresby. Takže využite upršané dni a šup za kultúrou. Kurátorom výstavy je Bohuš Bachratý. Celkom určite Vám aj z tejto výstavy prinesiem niekoľko postrehov (ak sa v zdraví dožijem) … ;-) Relevantné odkazy: Tatranská galéria

Posted in KultúraTagged , , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.