Vysoké Tatry na pohľadniciach Karola Plicku

Karol Plicka - Vyšné Hágy Fotografia z knihy Slovensko, Vysoké Tatry – Sanatórium vo Vyšných Hágoch Server FILOKRATIA (on-line magazín pre zberateľov pohľadníc) priniesol dnes druhé pokračovanie zaujímavého článku autora RNDr. Michala Ziku, o fotografiách Karola Plicku. Okrem Plickovho stručného životopisu sa v článku dozviete hlavne o jeho pohľadniciach, ktoré vyšli v niekoľkých sériách. Medzi nimi sú samozrejme aj série Vysoké Tatry a blízke okolie – hlavne Ždiar a Važec.

Slovensko na pohľadniciach Karola Plicku I. Slovensko na pohľadniciach Karola Plicku II.

Veľmi povrchne som prezrel svoju zbierku pohľadníc, ale nenašiel som žiadnu jeho. Snáď aj preto, že sa venoval viac krajine a etnografii než architektúre – ktorú zbieram ja. V knižnici mám dve Plickove knihy fotografií – SLOVENSKO (prvé vydanie – 1953) a SPIŠ (druhé vydanie – 1978) – a obe tam majú svoje čestné miesto.

Posted in Staré pohľadniceTagged , , , , , ,

4 thoughts on “Vysoké Tatry na pohľadniciach Karola Plicku

  1. Dobry den, u svojej starkej som objavila knihu Karola Plicku Slovensko. Na Vianoce som jej teda zakupila knihu Tatry v pohladniciach. A starka „znovuobjavila“ krasne stare pohladnice z Tatier. Je ich asi dvesto, este sme vsetky neprerozpravali. (Cele detstvo stravila v rodnej Pribyline.) Ak by ste mali zaujem rada Vam poslem nascanovane fotografie. Uz som totiz uvazovala o nejakom ich vystaveni aj pre potesenie inych. Nech sa Vam nadalej dari. Krasny den Karin Vodickova PS: dovolila som si pridat Vas link na svoje osobne stranky.

  2. dobry den, ak by to bolo mozne, chcel by som tieto fotografie vystavit aj ja na svojom nekomercnom webe vysoketatry.kyzek.sk Zhanam akekolvek historicke fotografie vysokych tatier a okolia. Ak by bolo mozne, zaslite mi ich prosim na steelbull@seznam.cz Dakujem a prajem pekny den.

  3. vsetok material na tychto strankach podlieha autorskym pravam autorov a tie treba respektovat ako vsade inde… v podstate mozete pouzit cokolvek, ale musite minimalne citovat zdroj…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.