Ako parkovať v Tatrách

Pred pár dňami sme sa rozhodli navštíviť autom naše milé Tatričky. Najlepším turistickým východiskom bol Starý Smokovec. Už dopredu som si zistil, ako to vyzerá na parkoviskách v jednotlivých tatranských osadách. Najprv som mal trochu obavy, lebo som vedel o nejakých terénnych úpravách, ale priateľ Orol ma ubezpečil, že tie sa týkajú len chodníkov. Bola to pravda. A tak sme teda na našu Matičku Sedembolestnú zavítali asi o desiatej doobeda do Smokovca. Prešli sme popri spomínaných narušených chodníkoch, a potom doľava nahor okolo meteorologickej búdky smerom ku Grand hotelu. Zatiaľ bolo všetko v poriadku. Na parkovisku, povyše Grandu, pri rampe, nás privítal úslužný báči, podal nám starostlivo pripravený pokladničný(!) doklad na 160 slovenských korún a dopísal naň našu ŠPZ-ku. „A kamže, kam sa môžeme postaviť s naším miláčikom?“, pýtali sme sa. „No len choďte ďalej a na prvom mieste, ktoré nájdete zastavte.“ A tak sme išli hľadať naše miesto. Prvé auto, druhé, tretie, trináste, tridsiate, snáď sto osemdesiate… Pomaly sme minuli kostolík, Plesnivec, Bystrinu, Penzión TASR, až sme sa zastavili po pár sto metroch v Novom Smokovci. Z pravej strany sa na nás usmieval hotel MS 70. Zastavili sme konečne na malej, asi stavebnej odbočke doľava a po niekoľkonásobnom cúvaní sme sa prilepili medzi ostatných hromžiacich. Popoludní asi o piatej, keď sme odchádzali sme zistili, že nie sme tí poslední, a že ešte niekoľko desiatok návštevníkov bolo vyhnaných na ďalší kilometer. Ja sa pýtam: je to možné, aby zodpovedný pracovník len vyberal tučné parkovné a nestaral sa o to ako to vyzerá na druhom konci jeho revíru? Prečo tam bol len sám? Nemohol mať informáciu o tom, že parkovisko je preplnené a odporučiť ostatným iné miesto? A vlastne mal vôbec právo vybrať od nás 160 korún, keď sme stáli temer kilometer od jeho rampy, v inom Smokovci a pritom pravdepodobne na cudzom pozemku? Bolo naše auto strážené tak, ako sa to deklaruje na vstupných tabuliach? Keď si na všetky tieto otázky odpoviem sám, tak mi vychádza len jedno: tých 160 korún slovenských som mohol minúť na niečo iné… parkovanie - ...za parkovné neušetril... Toto je len ilustračný obrázok. Urobil som ho náhodou 10. 9. 2006. Zdanlivo nepochopiteľné zaparkovanie zrazu dáva zmysel. V tomto prípade sa to ale českým turistom nevyplatilo – pokuta bude mastná. (OROL)

Posted in Zo spoločnostiTagged , , , , ,

4 thoughts on “Ako parkovať v Tatrách

  1. Parkoviska su platene, nie strazene. Plati sa za miesto. V Zakopanom stoji parkovne 15 Zlotych = rovnako. Neryl by som za kazdu cenu. Napr. pri Grande stoja tusim obvykle 3 vyberaci vstupneho. Asi je tazko v ich silach neustale checkovat 3km ulicu. A ten listok btw plati od Stbskeho Plesa po Tatr. Kotlinu.

  2. V Zakopanom to stoji 2 zł na hodinu par metrov od Krupówiek… a parkar mi vzdy ukaze miesto kam sa mam postavit…

  3. 2 mekelle daj tip! kde? ;-) urcite sa da – ved aj v Tatrach to ide… ale clovek – cudzinec – ma aspon aky taky pocit bezpecia, ze sa so svojim autom vrati aj domov… osobne tie peniaze nikdy nelutujem a uz roky parkujem v Zakopanom na jednom a tom istom parkovisku – priamo v centre…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.