Fenomén „Tatranská bóra“

tatranská bóra Tatranská bóra 19. 11. 2004. Zdroj: Geofyzikálny ústav SAV Stará Lesná. V spojitosti s víchricami v Tatrách sa objavuje termín tatranská bóra. Čo to vlastne je? Bóra je meteorologické pomenovanie pre silný nárazový vietor vanúci z hôr do nižších polôh, prinášajúci ochladenie. Toto je pomerne časté v oblasti Jadranského a Čierneho mora.

… tatranská bóra. Tak byla totiž již v roce 1922 (analogicky podle původního označení pro tento typ větru podmíněného orografií na pobřeží Jaderského moře) označena zdejší regionální forma silného studeného a většinou značně nárazovitého, orograficky zesíleného padavého větru, která se za určitých konkrétních synoptických podmínek vyskytuje přibližně na stejných lokalitách. Za hlavní „přelivnou hranu“ tatranské bóry bývá označována linie Gerlachovský štít – Jahňací štít a za nejvíce postihovanou oblast východní polovina geomorfologické jednotky Tatranské podhorie a severní část Popradské kotliny. autor textu: Zdeněk Vašků zdroj: vesmir.cz

Súčasťou anemo-orografického systému Tatier je tatranská bóra – padavý alebo prepadavý vietor, ktorý tunajší lesníci poznajú už vyše 80 rokov. Ide o ničivý vietor mimoriadne veľkej rýchlosti. Vzniká vtedy, keď na záveternej strane pohoria vznikne silné aerodynamické odsávanie (prechádza ňou tlaková níž) a keď vplyvom terénu je tu doplňovanie vzduchu z náveternej strany sťažené. Za takýchto podmienok klesne barometrický tlak na záveternej strane natoľko, že vzdušný prúd klesne vlastnou váhou tesnejšie k povrchu záveternej strany. Pretlak vzduchu na náveternej strane sa napokon presadí. Jeho zásluhou prekročí prúdenie hrebeň pohoria. Na druhej strane ďaleko prekročí obvyklé rýchlosti a živelne pustoší krajinu. Jeho silu zosilňuje jednak tzv. efekt orografického zosilnenia a jednak efekt stlačenia prúdnic. Tým vysvetľujeme napríklad aj skutočnosť, že rýchlosť vetra 19. novembra 2004 po prekročení hrebeňa Tatier narastala (zo 170 km.h-1 na Lomnickom štíte, cez 200 km.h-1 na Skalnatom plese až na 230 km.h-1 pri hornej hranici lesa v nadmorskej výške okolo 1480 m n.m.)… … Tatranská bóra je prírodná zákonitosť a dôkazom fungovania špecifického anemo-orografického systému v tatranskej oblasti. Postihovaná oblasť sa dá vymedziť medzi Podbanským a Tatranskou Kotlinou v nadmorskej výške 700 až 1200 m n.m., niekde i vyššie. Označujeme ju ako „riziková zóna“. autor textu: Ing. Milan Koreň zdroj: lesytanap.sk (článok bol presunutý)

PRIDANÉ: 2006-11-27T09:36:08+00:00 Nejak som v tej rýchlosti zabudol dodať, že viac informácií o „Tatranskj bóre“ som nenašiel. Ak o nej viete niečo viac, tak neváhajte a napíšte… PRIDANÉ: 2006-11-30T12:55:21+00:00 Nové informácie o Bóre na WIkipedii

Posted in PočasieTagged , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.