Podtatranská cena prof. Martina Slivku za rok 2008

Cena profesora Martina Slivku. Jej autorom je akad.soch. Štefan Hudzík
Cena profesora Martina Slivku. Jej autorom je akad.soch. Štefan Hudzík
Minulý víkend sa udeľovala po prvýkrát cena prof. Martina Slivku. Je to nové ocenenie udeľované za prínos v oblasti kultúry v regióne Spiš a Zamagurie. Cena sa udeľuje významným osobnostiam kultúrneho života v tomto podtatranskom regióne. Osobnostiam, ktoré svojou prácou zviditeľňujú túto lokalitu už beztak historicky bohatú na kultúru. Táto oblasť bola rodiskom aj domovom prof. PhDr. Martina Slivku, DrCs. Jednou z kategórií za ktoré je cena udeľovaná, je aj kategória „in memoriam“. Môžeme sa teda tešiť na ocenenie mnohých veľkých osobností Spiša, ktoré pozná celý svet. Je to výborný nápad a autorom myšlienky gratulujem! Členmi poroty v tomto ročníku boli: Božena Malovcová (riaditeľka, Štátny okresný archív Poprad-Spišská Sobota), Monika Pavelčíková (riaditeľka, Múzeum Stará Ľubovňa), Adrián Kromka (viceprimátor mesta Poprad), Juraj Hudač (prednosta mestského úradu Vysoké Tatry), Anna Ondrušeková (riaditeľka, Tatranská galéria Poprad) Ceny boli udelené v týchto kategóriách:

  1. Za významné teoretické a vedecké dielo v oblasti kultúry prom. etnograf, PhDr. Ján Olejník, CSc.
  2. Za dlhoročnú činnosť v oblasti výtvarného umenia akademický maliar a reštaurátor Ondrej Ivan
  3. Cena Martina Slivku in memoriam (udeľuje sa osobnosti, ktorej celoživotné dielo je uzavreté) PhDr. Anton Glatz

Historicky prvé ceny sa udeľovali v sobotu 14.6.2008 o 18.00h v Elektrárni Tatranskej galérie v Poprade. Slávnostnému odovzdaniu cien predchádzala krátka retrospektíva tvorby Martina Slivku s ukážkami jeho diel. Prítomných potešila svojou návštevou manželka slávneho filmára a blízky spolupracovníci. Atmosféru hudobne podporila sopranistka Pavla Arvayová a v závere Dodo Šošoka and friends.

Martin Slivka

Posted in Kultúra, TATRYBLOGTagged , , , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.