Kubistický vodojem vo Vysokých Tatrách!

Kubistický vodojem v Tatranskej Lomnici Kubizmus, bol jedinečný umelecký smer, ktorý síce vzišiel z obrazov maliarov Pabla Picassa a Georga Braqua vo Francúzsku, ale v oblasti architektúry sa najviac stavieb postavilo práve na území prvorepublikového Československa! Bratia Česi mu (snáď práve preto) dali prívlastok Český kubizmus. Unikátny architektonický sloh, nemá vo svete (až na pár výnimiek) obdobu. Aj práve preto som ostal stáť v nemom úžase keď som uvidel stavbu (skôr stavbičku) v tomto duchu vo Vysokých Tatrách. Je ňou vodojem nad Tatranskou Lomnicou. Objavil som ho náhodou minulý rok na jednej rodinnej vychádzke. Snažil som sa nájsť podklady k tejto stavbe, zistiť jej autora a vôbec viac informácií. Zatiaľ však bez úspechu. V podstate o nej neviem nič. I keď ma priatelia zásobujú starými projektami podtatranského vodovodu – táto stavbička stále nechce prezradiť svoju históriu… Je nádherná a myslím si, že ju navrhoval niekto kto sa tomu naozaj rozumel. Aj napriek tomu, že kubizmus bol v dobe tejto realizácie (pravdepodobne rok 1924) už na ústupe, resp. kombinoval sa s novými dobovými manierami, stále je táto stavba pravdepodobne jedinou svojho druhu vo Vysokých Tatrách. Ukrytá zostala vďaka vysokému lesu, ktorý ju vydal až po novembrovej víchrici 2004. Budem naďalej pátrať po jej autorovi a po okolnostiach vzniku. Ak by ste náhodou niekto o tomto skvoste niečo bližšie vedeli – ozvite sa mi. Ďakujem!

Posted in ArchitektúraTagged , , , , ,

One thought on “Kubistický vodojem vo Vysokých Tatrách!

  1. ak to patri vodojemu tak vodarne teda resp.spravovatelovi bo bolo sa treba obratit ,ked to udrzuje a uz aj solarne clanky dali takze tato stavba je plne funkcna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.