Modrá krv opäť v Tatrách

Klotilde von Habsburg Fotografia na korze v Starom Smokovci niekedy po roku 1888. Fotografia pravdepodobne zachytáva svätú omšu, ktorá sa koná pod holým nebom. A zas budeme mať o čom písať a hovoriť. Kráľovná Elizabeth Alexandra Mary Windsor sa v Tatrách zdrží až jednu hodinu. To Klotilde von Habsburg navštívila Vysoké Tatry niekoľkokrát. Je pravda, že ten vzťah k územiu bol celkom iný a okrem toho tu mala svoj letohrádok. Kto vie – možno aj Alžbeta II. si tu postaví nejaký ten apartmánový domček, ktorých tu bude onedlho viac než dosť a začne chodiť častejšie. Po Klotilde pomenovali aj úsek dnešnej Cesty Slobody (Starý Smokovec – Štrbské Pleso), meno Alžbety II. tu bude niesť zas bezbariérový chodník z Hrebienka smerom na Rainerovu chatu. Hmm… Nuž čo – história sa opakuje. Zvedavcov okolo Klotildy bolo v tých časoch viac než dosť a pozorná ochranka musela byť samozrejme v pohotovosti. Presne tak isto to bude aj tento piatok.

    oficálny program návštevy v piatok 24. októbra:

  • kráľovský pár odletí z Bratislavy do Popradu
  • kráľovský pár spoločne s prezidentom SR a jeho manželkou sa prejdú po Starom Smokovci a vyvezú sa na Hrebienok
  • program na Hrebienku – prezentácia Tatier a ich tradícií, environmentálne témy
  • princ Filip a pani Silvia Gašparovičová sa spoločne zastavia na konferencii Tatranskej školy regionálneho rozvoja, princ Filip ako symbol revitalizácie Tatier zasadí strom. Potom si v hoteli Aquacity v Poprade vypočujú argumenty mladých „advokátov klímy“ pracujúcich v rámci projektu Britskej rady na Slovensku a prezrú si expozíciu o geotermálnom fungovaní aquaparku.
  • kráľovná Alžbeta II. si v Spišskej Sobote prezrie kostol Svätého Juraja s historickým oltárom Majstra Pavla z Levoče, na námestí sa budú prezentovať súčasní drevorezbári a iní ľudoví umelci, folklórne súbory
  • záverom návštevy zavíta kráľovná Alžbeta II. a princ Filip spolu s prezidentom SR a pani Silviou Gašparovičovou na popradský zimný štadión, kde sa odohrá priateľský hokejový zápas medzi tímom Popradu a britským tímom Guilford Flames
  • kráľovský pár odletí z Popradu do vlasti krátko popoludní

zdroj

Posted in Staré pohľadnice, Zo spoločnostiTagged , , , , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.