Cena Dušana Jurkoviča tesne minula kostol v obci Nová Lesná

Kostol Nová Lesná - lavice O tom kto dostane tohtoročnú Cenu Dušana Jurkoviča, bolo rozhodnuté už 25. septembra 2009. Informácie o víťazovi prenikli na verejnosť krátko na to, ale nominácie na túto cenu boli dlho utajované. Telefonicky som síce zisťoval ako sa veci majú, no až včera som dostal oficiálne písomné vyrozumenie (čierne na bielom) ako sme si počínali… Áno do súťaže bol prihlásený aj projekt obnovy kostola Zvestovania Pána v obci Nová Lesná (interiér, exteriér, mini-katalóg PDF) , ktorý som navrhol a vďaka firme KRYPTON® aj realizoval. Samozrejme nič z toho by sa neudialo nebyť bývalého farára Pavla Zaťka, ktorý mi dal dôveru. A zdá sa, že sa to oplatilo. Svedčí o tom aj početný záujem odbornej verejnosti (aj zahraničnej), ktorá sa v kostole vystriedala. Do súťaže bolo teda prihlásených 27 prác. Postupným sitom medzinárodná porota vybrala 6 projektov určených na obhliadku. Všetci členovia komisie sa teda v plnom počte dostavili do nášho kostola v piatok 25.9.2009 okolo obeda, kde sme ich spolu s bývalým farárom oboznámili s celou obnovou. Na základe takýchto obhliadok boli následne nominované 4 projekty na udelenie Ceny Dušana Jurkoviča, medzi ktorými bol aj ten náš. Vyhrať môže ale iba jeden a tak víťazovi gratulujeme a my sa tešíme aspoň z propagácie. V jubilejnom 45. ročníku medzinárodná porota po prvý raz ocenila dielo zahraničných autorov z ČR – Digital Park v Petržalke. Koho by zaujímalo slávnostné odovzdávanie Ceny Dušana Jurkoviča, bude sa konať 23.11.2009 v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave. Základné informácie ohľadne súťažných prác by ste mali nájsť na webe archinet.sk, kde žiaľ do dnešného dňa stále nie sú… Hneď ako sa tak stane tak tu pridám priamy odkaz. PRIDANÉ: 2009-12-24T09:56:55+00:00 Dnes bol kostol publikovaný na archiweb.cz

Členovia poroty Dipl.arch. Peter Gero (Nemecko) Ing.arch. Tomáš Rusín (Česká republika) Ing.arch. Táňa Vítková-Buijs (Holandsko) Ing.arch. Ivan Matušík (laureát Ceny D.Jurkoviča za rok 2008) prof.Ing.arch.Peter Vodrážka (Slovenská republika) Ing.arch. Juraj Hermann (Slovenská republika) Ing.arch. Tibor Zelenický (Slovenská republika)

relevantné linky Wikipédia – trošku skromné informácie… CDJ – história (dlho neaktualizované)

Posted in ArchitektúraTagged , , , , , ,

2 thoughts on “Cena Dušana Jurkoviča tesne minula kostol v obci Nová Lesná

  1. v nedelu som navstivil tento kostol. potom, co som videl fotky spred par rokov musim povedat, ze rekonstrukcia dopadla vynikajuco. gratulujem Vam, aj miestnym veriacim.

  2. Vdaka za slova uznania! To vzdy potesi… Predstavte si, ze aj napriek tomu, ze tato stavba zviditelnila nielen celu farnost, ale doslova celu obec – existuje hrstka pomatencov co si to nevazi a viacere upravy sa snazi vratit nazad…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.