Tatranská Javorina bojovala o Strom roka 2009

Tatranská Javorina - strom roka Javor z Tatranskej Javoriny bol jedným z dvanástich finalistov 7. ročníka súťaže Strom roka 2009 (aj tu). Skončil na 11. mieste. Víťazný strom získa dotáciu na ošetrenie a údržbu. Javor pochádza z doby, kedy táto oblasť aj s priľahlou osadou patrila pruskému kniežaciemu rodu Hohenlohe. Priložené fotografie sú z jesene 2003, kedy prebiehala rekonštrukcia bývalého vládneho hotela Poľana, ktorý postavili v roku 1977 ako účelové zariadenie ÚV KSČ podľa projektu architektov Štefana Ďurkoviča, Juliána Hauskrechta a Štefana Svetka. 120-ročný javor tu prežil aj túto dobu temna v uzatvorenom vládnom areály do ktorého sa roky nedostala ani noha bežných smrteľníkov.

Javor horský (Acer pseudoplatanus L.) rastie pri poľovníckom zámočku kniežaťa Kristiana Krafta von Hohenlohe obec: Tatranská Javorina okres: Poprad vek: 120 rokov obvod: 180 cm výška: 16 m Javor so šiestimi kmeňmi tvorí typický kolorit okolia zámočku. Spojitosť s pôvodným majiteľom je možné hľadať aj v nenaplnenej túžbe kniežaťa po potomkoch a symbolickom vysádzaní javorov – blížencov pri zámočku. Napriek tomu, že obec nesie názov po tomto strome, dnes je jeho zastúpenie v lesnatom katastri už len symbolické.

Tatranská Javorina - strom roka

Posted in História, Kultúra, Turistika, Zo spoločnostiTagged , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.