Local Icon – Slovenská architektúra na tričkách

localicon - T-shirt Vždy som obdivoval ako sa jednoducho a nenásilne masíruje národné povedomie u našich západných susedov. Český lev, Český design, Český kubizmus, Český Woodstock, Česká hlava, Česká soda… Naše národné povedomie masíruje – jemu vlastnou formou – jeden primitív v parlamente. Preto som s radosťou uvítal projekt Local Icon, ktorý propaguje slovenskú architektúru veľmi príjemným spôsobom – rečou mladých ľudí – ikonami známych budov na tričkách (tzv. T-shirts). Vynikajúci nápad. Autorom gratulujem! Sám som svojho času uvažoval nad tričkom s nápisom „pozerám STV2“ ;-)

Local Icon poukazuje na jedinečnú slovenskú architektúru a stavebné dedičstvo, ktoré je často negatívne vnímané verejnosťou pretože pochádza z obdobia komunizmu. Stavby slovenskej moderny majú však medzinárodné kvality a zároveň patria medzi prvé autenticky slovenské prejavy tvorby. Zaslúžia si byť národnými kultúrnymi pamiatkami. Projekt chce osloviť širokú verejnosť a preto si nevyberá odborné médium a tradičnú formu. Local Icon mení architektúru na príťažlivé logo, originálnu značku a volí si formu jednoduchej potlače na tričko. Cieľom projektu je dostať slovenskú architektúru na tričká medzi ľudí a podporiť tak jej pozitívne vnímanie verejnosťou. Tričko informuje o lokácii a autoroch architektúry, ktorá chce byť vystopovaná a znovuobjavená. Posilnenie dôležitosti tohto stavebného dedičstva posilňuje lokálnu identitu miesta. Realizované boli dve kolekcie návrhov vytvorené mladými slovenskými dizajnérmi. V budúcnosti chceme vydať neformálneho sprievodcu po slovenskej architektúre aj v knižnej verzii. LOCAL ICON BLOG Tešíme sa, že nosíte tričká Local Icon aj do sveta. Propagujete tak naše národné kultúrne bohatstvo. Podelte sa s ostatnými, kde všade ste s tričkom boli. Na blogu www.localicon.blogspot.com môžete zverejniť vašu fotografiu, najlepšie turistickú, s inou lokálnou ikonou v pozadí. Pomôžete nám ďalej šíriť myšlienku Local Icon.

Potešujúce je pre mňa zistenie, že z celkového počtu doteraz navrhnutých tričiek – 13 (9 v roku 2009 a 4 v roku 2008), štyri znázorňujú stavby z Vysokých Tatier:

  • Areál snov FIS, Štrbské Pleso – Eugen Kramár, Ján Šprlák-Uličný, 1965-70 (Cena Dušana Jurkoviča 1970)
  • Hotel Poľana ÚV KSČ (dnes Kolowrat), Tatranská Javorina – Julián Hauskrecht, Štefan Ďurkovič, Štefan Svetko, 1973-77 (Cena Dušana Jurkoviča 1977)
  • Hotel Panoráma – Zdeněk Řihák, 1965-70
  • Železničná stanica Poprad – Milan Novák, 1987

Neviem, kto stojí za výberom týchto stavieb, ale v tejto štvorici podľa mňa nemá čo hľadať ani popradská stanica ani hotel Panoráma. Železničná stanica nedosahuje reprezentačné kvality a hotel je dielom českého autora. Ak teda chceme poukazovať na Slovákov mali tam byť v prvom rade Múzeum TANAP v Tatranskej Lomnici – Pavol Merjavý (Cena Dušana Jurkoviča 1971) a Sanatórium Helios na Štrbskom Plese – Richard Pástor (Cena Dušana Jurkoviča 1977). Dúfam, že tieto tričká uvidíme v budúcom roku! Svojich favoritov si určite kúpim ;-) – aj vy? Mimochodom Slováci, viete aké výročie pripadá na dnešný deň? V roku 1918, V. Dvortsák vyhlásil v Košiciach Slovenskú ľudovú republiku.

Posted in Architektúra, História, Kultúra, Zo spoločnostiTagged , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Local Icon – Slovenská architektúra na tričkách

  1. Prosím Vás dalo by sa objednať tričko pre môjho syna s logom slovenskej architektúry, chcela by som to ako darček pre neho, takže nie je žiaden problém zaplatiť vám, ďakujem

  2. Skúste sa opýtať u LOCALICON ;-) ja tie tričká nepredávam ani nevyrábam… kolekcia T-tričiek skončila v roku 2010… ak sa vám to podarí, môžete tu zanechať komentár, ak by to ešte niekoho zaujímalo… ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.