Slávne tatranské vily

O pár dní bude tomu presne rok čo vyšla v edícii Slavné vily zatiaľ jediná kniha mapujúca Slávne vily Slovenska – celého Slovenska! Jedná sa o monografiu, ktorá prináša bežným čitateľom pútavý opis vzniku 64 zaujímavých víl a rodinných sídiel, postavených v minulosti ale aj súčasnosti. Víl slávnych architektov či rodín ktoré v nich žili. Zatiaľ čo u našich západných susedov sa každá monografia tejto edície venuje vždy konkrétnemu mestu, kraju či oblasti, Slovensko sa vydavateľ rozhodol publikovať v jednom zväzku. Takéto rozhodnutie v sebe zahŕňa viacero úskalí a jedným z nich je aj fakt, že sa do publikácie nedostanú všetky stavby ktoré by si to zaslúžili. Vysoké Tatry sú na tom pomerne dobre. Autorský kolektív (Matúš Dulla (ed.), Tomáš Bujna a Maroš Semančík) vybral do zostavy spolu 7 objektov. Sedem historicky zaujímavých rodinných sídiel, ktoré sme si ako-tak dochovali do dnešných čias z úcty pred ich kvalitami, ich majiteľmi či tvorcami, sedem statočných so zaujímavým príbehom a históriou svojho vzniku. Horšie je na tom ostatná časť Spiša ktorú zastupujú len 3 stavby, z toho jedna je de facto tiež vo Vysokých Tatrách v obci Nová Lesná. Venované minulým i súčasným majiteľom víl, ktorí s nemalým úsilím a nákladmi uchovali architektonické a umelecké hodnoty domov, a tým i podstatnú časť ich génia loci pre budúce generácie.

Zoznam stavieb na území Vysokých Tatier:

  • Vila Dr. Szontágh, Nový Smokovec
  • Vila Kalinčiak, Dolný Smokovec
  • Vila Kamzík, Starý Smokovec
  • Vila Jánošík, Štrbské Pleso
  • Vila Sibír, Nový Smokovec
  • Vila Széchenyi, Tatranská Lomnica
  • Vila Horec, Vyšné Hágy
  • Vila nad plesom, Nová Lesná

Ak sa pýtate prečo jej zoznam takýchto objektov len taký krátky, odpoviem veľmi jednoducho. Viac si náš národ neuchoval. Faktom je, že omnoho cennejšie stavby na území Vysokých Tatier buď už neexistujú, alebo sú v tak úbohom stave, že ich uvedenie v tejto publikácii by bolo skôr výsmechom pojmu „slávne“. Aj napriek tomu si myslím, že do prípadného budúceho vydania by mohlo postúpiť niekoľko ďalších stavieb z tohto územia. Ak máte nejaký tip na stavbu (rodinné sídlo) vo Vysokých Tatrách, ktorá by v takejto publikácii nemala chýbať, tak neváhajte a napíšte svoj tip do komentárov. Kým ešte tie domy stoja…

Posted in Architektúra, Horská a podhorská, Kultúra, Staré pohľadniceTagged , , , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.