Gedeon Majunke – 160 rokov od narodenia

V týchto dňoch si pripomíname nielen okrúhle výročie narodenia, ale zároveň 93 rokov od úmrtia tohto významného architekta, ktorý tvoril tatranské osady 19. storočia. Dal im neopísateľné čaro a atmosféru v podobe nádherných stavieb, ktoré vyrastali v symbióze so svojim prostredím. Romantika jeho hrázdenej kúpeľnej architektúry snáď zaujme každého návštevníka Vysokých Tatier. Architekt Gedeon Majunke bol teda nepochybne veľmi významnou osobou v tatranskej histórie.

Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie / Gedeon Majunke
Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie – Starý Smokovec / architekt Gedeon Majunke. Pohľadnica z archívu autora.

V čase nie tak dávnom bolo toto meno málokomu známe – lepšie povedané – bolo v povedomí skôr odbornej verejnosti ako laickej. Dnes ak si chcete vygoogliť o tejto osobnosti niečo viac, zobrazia sa vám desiatky článkov prevažne s rovnakými textami, údajmi aj chybami, so zatiaľ jeho jedinou známou fotografiou orezanou na X spôsobov, ba niekedy pre ozvláštnenie publikovanou zrkadlovo (!). Je zarážajúce, že napriek tomu, že umrel za prvej ČSR nemáme o ňom dostatok fotografií, poznatkov, súpis diela… Svojho času som sa o jeho prácu a život zaujímal podstatne viac než je tomu dnes. Architektonické dielo Gedeona Majunkeho je stále neprebádané a podrobnejšie nespracované. Poznáme len kusé informácie o jeho dielach, ktoré obdivuje čoraz viac ľudí. Zvýšený záujem o jeho stavby je príjemné zistenie. Prispelo k tomu veľa faktorov. Od čoraz častejšej medializácie jeho mena až po súčasnú nezmyselnú apartmánovú výstavbu vo Vysokých Tatrách. V odhaľovaní neznámeho prispel podstatnou mierou historik umenia Maroš Semančík, ktorý zorganizoval pred niekoľkými rokmi zaujímavú výstavu s názvom Gedeon Majunke – architekt Vysokých Tatier. Majunke má v Poprade svoju ulicu, jeho zrkadlový portrét sa vozí na karosérii autobusu MHD a nadšenci zo Spišskej Soboty nechali vyrobiť pamätnú tabuľu svojho rodáka, ktorú zatiaľ nestihli osadiť. To je nateraz všetko čo sme dokázali. V roku 2013 vznikol opäť vďaka iným nadšencom a študentom Filmové, fotografické a televizní školy ve Skalsku krátky dokument Gedeon Majunke, architekt Tater. Nápad výborný, výsledok je ale rozpačitý nakoľko v sprievodnom slove je množstvo chýb a nepresností. Výbornému výsledku pritom nechýbalo veľa – len prítomnosť odborného poradcu resp. znalca či akéhosi sprievodcu. Zdá sa, že dielo Gedeona Majunkeho začína študovať stále viac nadšencov. No zatiaľ nie sme schopní sa ani 100% dohodonúť na tom kedy sa vlastne narodil. Literatúra uvádza nielen rozdiely v dňoch narodenia, ale dokonca aj v rokoch. A tak sa stretávame s dátumom 9. 5. 1854 a tiež s dátumom 10. 5. 1854, ba dokonca s rokom 1855 (Dejiny Popradu, ISBN 80-88828-12-0). Witold Henryk Paryski vo svojej encyklopédii Wielka encyklopedia tatrzańska (Poronin 2004) uvádza pri hesle Gedeon Majunke9. lub 10. V. 1854„. Ja sa prikláňam a ako zdroj uvádzam jeho náhrobnú dosku na cintoríne v Spišskej Sobote s dátumom „Geb. 9. Mai 1854“ a predpokladám, že jeho pozostalí boli svojprávni keď tie pamätné dosky nechali takto vyrobiť.

Gedeon Majunke *9. 5. 1854 Spišská Sobota, +10. 4. 1921 Spišská Sobota
manželka Alica Majunke (rod. Hergesell – *5. 9. 1964, +30. 11. 1944)

Aj napriek tomu, že záujem o túto osobnosť stúpa, nedokážeme zabrániť tomu, aby jeho stavby na území Vysokých Tatier neodchádzali priamo pred našimi očami a aby sme ich následne museli nazývať haraburdami. Za ostatných päť rokov zanedbanou údržbou spadla jeho veľká hrázdená reštaurácia v Tatranskej Polianke, časť bývalého kúpeľného domu tiež tam, Vila Lieska v Novom Smokovci (mimochodom objav Maroša Semančíka). V stave ohrozenia je bývalý hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici… Do dnešných dní stojí už naozaj pomerne málo jeho stavieb vďaka neodbornému aj ľahostajnému prístupu ich vlastníkov. Mnohé jeho domy prežili dve svetové vojny, neúctu komunistického režimu ku všetkému buržoáznemu, no neprežili demokraciu. Čo bude obdivovať budúca generácia? Repliky zateplené polystyrénom, alebo fotografie jeho budov polepené hoc aj zrkadlovo po autobusoch MHD?

relevantné odkazy http://sk.wikipedia.org/wiki/Gedeon_Majunke http://www.omnipedia.cz/index.php/Gedeon_Majunke

Na priloženej fotogalérii môžete vidieť kresby Gedeona Majunkeho v klenutých pivniciach budovy Červeného kríža v Spišskej Sobote. Majunke sa tu pokúšal znázorniť tému alkoholizmu, kde miesto bielych myšiek účinkujú biele mačky…

foto Iveta Kontríková

Neoficiálny zoznam autorových stavieb na území Vysokých Tatier, z ktorých niektoré nie sú 100% potvrdené ako jeho diela

Posted in ArchitektúraTagged , , , , ,

3 thoughts on “Gedeon Majunke – 160 rokov od narodenia

  1. Tomas Bujna, nahodou som „objavil“ Tvoj TatryBlog.sk a chcem Ti zablahozelat za fantasticke snazenie o zachovanie tatranskej historie, ktoru si Slovac, aj Spicaci akosi dost slabo cenia. … krátené od admin (na žiadosť autora komentára)…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.