akad. maliar Michal Trembáč (+12. 2. 2015)

Michal Trembáč: Francek, 1985

Dlho som tu už nič nenapísal. …ale toto musím! Dnes som sa dozvedel, že už nie je medzi nami akademický maliar Michal Trembáč… zomrel 12. 2. 2015 vo veku 86 rokov. Posledná rozlúčka so zosnulým bude v pondelok, 16. 2. 2015 o 13.00 h v Dome smútku v Poprade-Veľkej.


Obraz Francek kúpil môj otec, mojej mame k narodeninám. Rodičia si obraz vybrali údajne kvôli podobe chlapca a mňa. Podobnosť čisto náhodná… Majstre – ďakujem!

Michal Trembáč: Francek, 1985
Michal Trembáč: Francek, 1985 (olej, 80 x 80 cm)

Michal Trembáč sa narodil 21. septembra 1929 v Poprade – Veľkej. V rokoch 1947 – 1949 študoval na Škole dekoratívneho umenia v Prahe u prof. J. Masáka a J. Němca. V roku 1953 ukončil štúdium na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave, odbor grafiky u prof. Fikariho. V rokoch 1955 – 1956 pôsobil ako metodik pre výtvarnú prácu v Okresnom osvetovom stredisku v Poprade. V roku 1961 bol prijatý za člena Zväzu slovenských výtvarných umelcov a od roku 1967 pracuje v slobodnom povolaní. V rokoch 1982 – 1990 pracoval vo výbore Krajskej organizácie Zväzu slovenských výtvarných umelcov Východoslovenského kraja. Žil a tvoril v Poprade-Veľkej. Venoval komornej aj monumentálnej tvorbe. Tvoril drevené kompozície inšpirované ľudovým umením. V maľbe rozvíjal viacero motívov, od folklórnych, krajinárskych motívov priemyselnej i prírodnej krajiny a nevyčerpateľnú tému s motívom Vysokých Tatier. Svojou tvorbou nadviazal na slovenskú modernu. Výtvarne stvárňoval prírodu v jej nekonečných metamorfózach. Tému tatranskej krajiny rozpracúval neustále a hľadal nové výrazové prostriedky pre vyjadrenie jej svojráznosti. V tvorbe Michala Trembáča nemožno opomenúť mnohé figurálne kompozície. Z abstraktných plôch sa vynárajú figúry ohraničené jasnou obrysovou líniou. Svojou tvorbou chcel maliar naznačiť problematické sféry v spoločnosti, riešiť ekologické témy, aktuálne otázky. Živosť, expresivita, odvážna farebnosť, nanášanie pastóznych farebných plôch na plátno, ohraničená kontúra, to všetko sú príznačné vyjadrovacie prostriedky autora. Mgr. Lucia Benická, Galéria umelcov Spiša

Posted in KultúraTagged , , , ,

3 thoughts on “akad. maliar Michal Trembáč (+12. 2. 2015)

  1. Dobry den, pan Bujna. Nie je, prosim, tento obraz na predaj? Mal by som velmi seriozny zaujem o jeho kupu. Dakujem vopred za odpoved.

  2. Dobry den, pan Bujna, ak by ste mali zaujem, rad Vam poslem svoju ponuku na kupu predmetneho obrazu na email, staci, ak mi napisete, kde Vas je mozne zastihnut. Mozete mi napisat na: matej.drotar@gmail.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.