Desatoro pod Tatrami

Sinajská kaplnka Zhodou náhod som autorom nielen tohoto článku, ale aj opisovaného diela. Takže to s tou objektivitou bude len tak-tak. Preto sa zameriam radšej len na fakty. (No čo už – kto Vám dnes urobí zadarmo dobrú reklamu keď nie Vy sami? :-) ). Takže pod Tatrami – v Malom Smokovci… Že kde??? Neviete kde je Malý Smokovec? Je to časť obce Nová Lesná ľudovo a nesprávne tiež nazývaná Beverly Hills. Teda na začiatku bola myšlienka a pocit potreby mať okolo seba viac duchovna. Tak sa osadníci-zakladatelia dohodli, že si postavia kaplnku. Kaplnku s Mojžišovým desatorom. Peňazí nebolo nazvyš a tak hneď na začiatku bolo jasné, že to bude niečo „malé“ – symbolické. A tak v relatívne krátkom čase vznikol návrh veľmi podobný realizovanému dielu. Nie všetko išlo jednoducho a bez problémov, zvažovalo sa veľa alternatív materiálov, technológií realizovania textu desatora, ba dokonca samotné desatoro malo alternatívy. Výsledok zhodnotíte sami pri návšteve. Niekoľko slov k stavbe: Objekt je postavený na mieste bývalých kameňov zakladateľov. Tie samozrejme zostali len sme ich šupli trošku nabok… Stavba je umiestnená na križovatke ciest v strede satelitu Malý Smokovec (obec Nová Lesná). Má kruhový pôdorys, na ktorom sú osadené dve betónové platne s textom desatora na severnej strane a veža-zvonica (symbol vstupu) kaplnky-kruhu na strane južnej. V centrálnej časti kruhovej plocha je malý obetný stôl pre prípadné nepravideľné slávnostné bohoslužby. Materiál – štokovaný betón a drevo. Stavba je orientovaná voči svetovým stranám.

Autori: akademický architekt Tomáš Bujna akademický sochár Štefan Hudzík Realizovala fa KLOCOK

Kaplnka bude slávnostne posvätená už túto nedeľu (2. 10. 2005) o 9.30 hodine. Zaháji sa tým veľká slávnosť spojená s vysiackou fary v obci Nová Lesná. Sinajská kaplnka Sinajská kaplnka - iluminácia Update: 2005-10-02T22:13:19 Fotogaléria zo slávnosti…

Update: 2005-10-02T22:13:19 Ešte som zabudol dodať že otec biskup Mons.ThDr. František Tondra túto stavbu pomenoval Sinajská kaplnka (odvodené od hory Sinaj kde Mojžíš dostal od Boha desatoro…)

Posted in ArchitektúraTagged , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Desatoro pod Tatrami

  1. Tento nápad a realizácia sa mi veľmi páči. Asi by som mal trochu obavy, či toto dielo nebude predmetom záujmu prípadných vandalov. Mimochodom by ma zaujímalo: 1. tie dva hnedočervené „stĺpy“ sú snáď z dreva? 2. je to celé pod holým nebom? Možno by nebolo zle doplniť dva pomerne nejasné obrázky ďalšími, prípadne aj so škicou pôdorysu. Aj tak Vďaka autorom a realizátorom.

  2. malá fotogaléria je pod článkom: „Update: 2005-10-02T22:13:19 Fotogaléria zo slávnosti…“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.