GeoPortal TATRY

GeoPortal TATRY Centrum Starého Smokovca. Až takto detailne si môžete prezerať územie celých Tatier. Dostať sa ale k týmto obrázkom nie je až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo… Ďalší z projektov virtuálnych turistických máp bol odštartovaný len nedávno na poľských stránkach internetu. Jeho názov je prostý:

GeoPortal TATRY http://geoportaltatry.pl/

Príprava a testovanie tejto internetovej aplikácie trvala údajne dva roky. Na úvodnej stránke okrem partnerov projektu nájdete možnosť výberu jazyka. Doporučujem zostať na poľskej verzii nakoľko slovenská ani anglická NEFUNGUJÚ správne! Po výbere jazyka sa Vám otvorí nové okno (dnes už naozaj pomerne veľký prehrešok pri vytváraní internetových prezentácií), do ktorého sa začne načítať samotná mapa – územie Tatier v celej svojej veľkosti. Potom už len skúšajte navigačné prvky a zaškrtávacie políčka v spodnej a pravej časti okna. Ak pohybujete horizontálnym jazdcom vedľa merítka mapy, objaví sa Vám v náhľade malej mapy zobrazené územie v červenom rámčeku. Následne stačí už len pohybovať týmto rámčekom a mapa sa pri každom posune prekreslí. Ak ste vo veľmi veľkom detaile (malé merítko – max 1:3000) tak sa tento červený rám zmenší natoľko, že je s ním naozaj veľké umenie pohybovať v malých krokoch. Vtedy skúste použiť šipky v dolnom menu. Zaujímavosťou tejto aplikácie je možnosť pridávania si vlastných bodov do mapy – podliehajú však akémusi overovaniu zo strany administrátora (máte inú skúsenosť?) a nezobrazia sa okamžite (aspoň mne sa to nepodarilo). Podivnosťou naopak je, nefunkčné zobrazenie fauny a flóry. Môžete si nechať zobraziť lokality (pravdepodobne) výskytu kamzíka, svišťa a medveďa, ale po prekreslení mapy sa Vám nič nové nezobrazí. S flórou je to zas inak. Určité farebné body sa zobrazia, ale bez popisu, takže neviete vlastne čo je čo… Pre rýchlejšie prekresľovanie skúste použiť čierno-biele zobrazenie mapy. Toto využijú hlavne tí s pomalšou linkou. Záverom: je to celkom zaujímavý projekt – ale niekde na pol ceste. Na to, že sa tomuto projektu venovali celé dva roky (!) mám pocit, že nie je dotiahnutý do konca a jeho praktický význam sa mi stráca. Ľudia by ocenili skôr konečne nejakého dobre napísaného turistického sprievodcu. Máte iný názor? Budem rád ak mi napíšete vlastné skúsenosti s týmto ovládaním. Zatiaľ som neobjavil nič lepšie ako našu ortofotomapu Vysokých Tatier

Posted in TuristikaTagged , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.