Automatické meteorologické stanice v Tatrách

legenda značiek

Stupne lavínového nebezpečenstva

Horská záchranná služba v rámci projektu Európskej únie „Posilnenie spolupráce slovenskej a poľskej horskej záchrannej služby“ (Program iniciatívy spoločenstva INTERREG IIIA Poľsko – Slovenská republika) – vybudovala a spustila prevádzku piatich aických meteorologických staníc rozmiestnených na území Vysokých Tatier a Západných Tatier:

Stanice nadväzujú na sieť poľských meteorologických staníc a poskytujú slovenským a poľským záchranárom aktuálne meteorologické údaje pre ich činnosť. Pre verejnosť sú poskytované nasledujúce údaje:

  1. obrázok z webkamery
  2. teplota vzduchu
  3. relatívna vlhkosť vzduchu
  4. smer a sila vetra
  5. smer a snajsilnejší náraz vetra
  6. výška snehovej pokrývky (počas zimy)

Údaje sú aktualizované každú hodinu a verejnosti sú prístupné na internetovej stránke www.laviny.sk, kde nájdete množstvo užitočných odkazov k tejto téme. Ak to stručne zhrniem tak ide o vynikajúcu pomôcku. Čo mi ale výraznme prekáža je fakt, že server LAVINY.SK nepodporuje RSS-Feed (čo je v dnešnej dobe už úplne bežný štandard), čím by podstatne zjednodušila náš prístup k informáciám z tohto serveru. Kým tak „chlapci“ urobia neostáva nám nič iné len si pridať medzi obľúbené odkazy napr. aktuálnu predpoveď pre Vysoké Tatry na aktuálny deň alebo tiež 5-dňový vývoj

Posted in PočasieTagged ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.