Protest „Zhasíname pamiatky“

Pamiatkari volajú o pomoc, ale vláda ich ignoruje. Podľa nového zákona sa majú z pamiatkových úradov stať stavebné. Spojili sme sa v ich mene, aby sme ich podporili: ochrancovia kultúrneho dedičstva, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, archeológovia, architekti, akademici a ďalšia odborná verejnosť.

Ako gesto podpory v utorok 15. februára o 19:00 zhasneme svetlo, alebo vyvesíme čiernu vlajku na ikonických pamiatkach, klenotoch na Zozname svetového dedičstva UNESCO a mnohých ďalších stavbách po celom Slovensku.

Je to symbolický krok k tomu, čo nás čaká, ak parlament schváli nový návrh zákona o výstavbe. Pamiatky nám zmiznú z dohľadu na jeden večer, ale čo ich čaká po prijatí nového zákona? Systém ochrany pamiatok na Slovensku v súčasnosti nie je dokonalý. Ale transformácia na stavebné úrady, plánovaná rýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia bude znamenať paralýzu odbornej práce pamiatkarov a ohrozenie pamiatok. Pripomienky odbornej verejnosti a pamiatkarov dosiaľ neboli akceptované. Otvorený list riaditeľov krajských pamiatkových úradov poslancom Národnej rady SR musel byť stiahnutý z webovej stránky Pamiatkového úradu SR.

O čo ide v novom stavebnom zákone?
Nový systém zahltí odborníkov novou stavebnou byrokraciou a keď nebudú mať námietky voči stavebným zámerom v krátkej lehote, bude to znamenať automatický súhlas s búraním alebo stavaním. Byrokratická záťaž úradu sa zvýši viac ako dvojnásobne. Po novom majú pamiatkari stavby aj kolaudovať, aj viesť stavebné konanie, a teda kontrolovať, či má stavba dosť parkovacích miest alebo správnu výšku zábradlia. Po správnosti by sa však práca pamiatkarov mala prioritne sústrediť na ochranu kultúrneho dedičstva a jeho hodnôt. Hrozí, že mnohí zo svojej profesie radšej odídu. Kým na Slovensku máme na pamiatkových úradoch spolu cca 200 odborných zamestnancov, v susednom Česku je to približne 2000. Systém ochrany pamiatok má nedostatky, ale teraz mu hrozí kolaps, zrejme aby nekomplikoval rôzne kontroverzné investičné plány. Nový zákon je veľkým nepochopením toho, čomu sa pamiatkari venujú, majú venovať a aké sú problémy pamiatok na Slovensku. Namiesto zvyšovania odbornosti a zlepšovania služieb poskytovaných občanom nás čaká neexistujúci počítačový program a hŕba byrokracie. Pamiatkari majú pomáhať občanom v teréne, a nie rozhodovať od stola.

Pamiatková starostlivosť na Slovensku dosiahla vek 70 rokov a zároveň si pripomíname aj 30. výročie zápisu našich prvých lokalít do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Hrozí však, že nový stavebný zákon pamiatkovú starostlivosť pochová a s ňou aj naše kultúrne dedičstvo.

• Ak sa chcete so svojou pamiatkou pripojiť k protestu, alebo ak sa vám protest podarí nasnímať, môžete nás kontaktovať: zhasinamepamiatky@gmail.com

Posted in Architektúra, Kultúra, Zo spoločnosti

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.