Neexistujúca chata má svoj nový web

Už päť rokov ubehlo od doby, kedy som písal o možnom návrate Kežmarskej chaty a už je to tu. Zatiaľ iba virtuálne, ale ľady sa pohli. Už nie je žiadnym tajomstvom, že prípravy na novú Kežmarskú chatu sú v plnom prúde. Kým sa dozvieme viac, ponúkam vám jej nový web, ktorý je presne mesiac v prevádzke.

http://www.kezmarskachata.sk/

kezmarska-chata-web Dočítate sa tam veľa zaujímavostí z histórie tejto už neexistujúcej chaty pri Veľkom Bielom plese, ktorá 7. októbra 1974 nešťastne zhorela a do dnešných dní ju neobnovili aj napriek tomu, že snahy o to boli.

Zámer postaviť chatu pri Bielych plesách, pod Predným Kopským sedlom, vyplýval zo strategických potrieb Československej armády. Územné nároky Poľska po prvej svetovej vojne, potvrdené viacerými hraničnými incidentmi, diktovali nutnosť vojensky zabezpečiť hlavné sedlové priechody cez Vysoké Tatry.

Druhá časť webu je venovaná plánovanej obnove. Ako píšu samotní autori:

V tejto časti stránky Vás budeme informovať o našich plánoch na podporu znovuobnovenia Kežmarskej chaty a iných aktivitách zameraných na zachovanie krehkej rovnováhy medzi turistikou a ochranou jedinečnej tatranskej prírody.

Na webe nájdete veľa dobových fotografií, historických listín a stavebných výkresov, všetko prehľadne a chronologicky radené podľa rokov kedy boli vytvorené. Pekný prehľadný a užitočný web, aký nemajú žiaľ ani existujúce tatranské vysokohorské chaty. Kežmarská chata je teda virtuálne späť!

Posted in História, Horská a podhorskáTagged , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.