Otakar Štáfl – 120 rokov od narodenia

Dnes som si urobil kultúrne popoludnie. Bol totiž posledný deň výstavy: Otakar Štáfl – vo vile Flóra v Starom Smokovci. Ako už býva zvykom, podobné výstavy sa konajú väčšinou pri príležitosti životných jubileí a výročí. Aj v tomto prípade tomu nebolo inak. Práve v týchto mesiacoch (december-február) si pripomíname 120 rokov od narodenia a 60 rokov od tragickej smrti tohto veľkého maliara a milovníka Tatier. Výstava bola prezentovaná pod názvom:

Otakar Štáfl

  • český maliar 1884 – 1945, celoživotné dielo ako symbol českej a slovenskej vzájomnosti
  • putovná výstava k 120. výročiu narodenia českého maliara pôsobiaceho vo Vysokých Tatrách
  • výstava je súčasťou rozsiahleho projektu pod názvom „Návrat zapomenutého syna“ Otakar Štáfl 2004-2005

Kurátor: Václav Šplíchal, Pavel Pešek

Otakar Štáfl Kto zaváhal má smolu. Bolo to totiž nádherné. Jedinou vadou bolo (už tradične) bludisko vo vile Flóra. Návštevník snažiaci sa systematicky preliezť všetky miestnosti totiž zákonite narazí najprv na Nekonečný príbeh tatranských Olympijských hier – aktuálne OH 2006! (potom budú nasledovať čísla 2010, ..14, ..18 – až kým nedostane výbor OH rozum…) o dvere ďalej zas objaví stálu výstavu História sánkárstva v Tatrách, ktorá tam bude až kým sa tie exponáty celkom nerozpadnú. A chudák návštevník sa nestačí diviť čo to má spoločné s majstrom štetca… Chcel som tým len povedať, že keby aj v týchto miestnostiach boli obrazy, ilustrácie a grafiky Otakara Štáfla, bolo by sa stále na čo pozerať. Takto musíme cestovať ešte do Popradu nakoľko výstava bola (neviem prečo) inštalovaná súčasne na troch miestach: – Podtatranské múzeum – Poprad (do 13. 2. 2005) – Tatranská galéria – Poprad (do 15. 2. 2005) – Vila Flóra – Starý Smokovec (do 13. 2. 2005) To múzeum už zrejme nestihnem ;-), ale do Tatranskej galérie by som ešte zašiel. Vo Vile Flóra bolo totiž minimum autorových prác a z toho mála len zlomok obrázkov s motívom Tatier. Zato tam bola pekná zbierka grafík ex-libris, ilustrácií a plagátov. Čo ma čaká v Poprade netuším, ale predpokladám že zas niečo iné – a neprekvapilo by ma keby viac tatranské. Vstupné vo Flóre bolo naozaj viac ako symbolické – 15,-Sk – zážitok hodnotím na niekoľko-násobne viac… Bratia Česi pripravili k výstave aj prekrásny katalóg – Album Štáflových EXLIBRIS – cena 350,-Sk (stojí za to! sám som si ho kúpil) . Vďaka organizátorom za pekný zážitok.

Otakar ŠTÁFL *30. 12. 1884 – Havlíčkův Brod (Česká republika) +14. 2. 1945 – Praha (Česká republika) Český maliar a grafik, milovník Tatier, autor a zakladateľ Symbolického cintorína pod Ostrvou. Autor množstva litografií, grafík, ilustrácií a obrazov Vysokých Tatier. 1913 – prichádza prvýkrát do Vysokých Tatier; 1920 – si zriadil na Štrbskom Plese ateliér; 1929 – sa stáva spolunájomcom Chaty pre Popradskom plese (s Václavom Fiškom).; 1936 – sa pustili s manželkou Vlastou (rodenou Koškovou) a niekoľkými priateľmi do stavby Symbolického cintorína; 1938 – sú obaja nútený Slovensko opustiť a o osudoch cintorína sa dozvedajú len na ďalku; 1940 – otvorenie cintorína s mottom „Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu“ – bez jeho zakladateľov; 1944 – umiera spolu zo svojou ženou pri bombardovaní Prahy americkou armádou; 1947 – obom manželom umiestňujú na cintoríne pamätnú tabuľu; Lit.:W.E.T. – Paryska-Paryski Poronin © 2004

Posted in Kultúra, TATRYBLOGTagged , , , , ,

10 thoughts on “Otakar Štáfl – 120 rokov od narodenia

  1. Vážený pane, děkujeme (dovolím si hovořit i ústy svého kolegy V. Šplíchala) za článek, který jste uvážil sem napsat. Věřte, že nás zájem každého o náš projekt potěší, u Vás navíc tušíme, že se Vám výstava věnovaná Otakaru Štáflovi líbila. :-) Dovolte, abych k Vašemu článku připsal pár poznámek. Celá putovní výstava, která trvá již téměř tři roky, je koncipovaná podle jednotlivých oblastí do šesti celků (Otakar Štáfl a jeho rodný Německý Brod – Rodný kraj Vysočina – Otakar Štáfl a chlebodárná Praha – Otakar Štáfl a Vysoké Tatry – Grafika, ilustrace a filmová tvorba – Oleje). Výstava je tedy poměrně rozsáhlá, navíc v sále věnovaném Vysokým Tatrám vystavujeme maketu kapličky ze symbolického cintorína od Popradského Plesa a kopii obrazu „Bielovodská dolina“ v měřítku 1:1 o rozměrech 500 x 330 cm. Tím chci říci, že při nejlepší vůli jsme v případě tatranské instalace nemohli uvažovat, že celá expozice najde umístění ve vile Flóra ve Starém Smokovci, kam by se navíc uvedené exponáty ani nevešly. Je tedy nasnadě, že jsme „slovenský sál“ instalovali ve výstavní síni v popradském muzeu, kde se již dva roky podobně jako v popradské galérii setkáváme s úžasnou vstřícností a s velikým pochopením (mockrát díky, paní ředitelky :-))) Podobně jsme využili i výstavních prostor v galerii v Popradu na Alžbetine ulici, kde jsme instalovali ostatní Štáflovy obrazy, především akvarely a oleje. Tolik tedy poznámka k faktu, proč je tatranská výstava na třech místech. Možná Vás potěší závěrečná moje poznámka. Tatranskou instalací putovní výstava na Slovensku nekončí, neboť již příští týden, v pátek 25.2.2005, bude otevřena slavnostní vernisáží instalace této výstavy ve Spišské Nové Vsi v Galérii umelcov Spiša. Zde by výstava měla trvat do konce měsíce března (marca, hej ?:-)). Spišská Nová Ves je dalším z několika míst, která do Štáflova života osudově zasáhla… Ale to až při vernisáži… Tedy kdo ví, třeba se tam potkáme… S pozdravem Pavel Pešek.

  2. …je to celkom mozne, nakolko pre zaneprazdnenost som tu vystavu v Poprade nestihol – takze je celkom mozne ze si ten vylet do Spisskej… urobim ;-) pozdravujem T.B.

  3. Zdravím všechny, zajímá mě vše o Otakaru Štáflovi. Poradíte – výstavy, literatura atd??? Moc děkuji za pomoc JT

  4. ak nepomôže Google, tak už len archívy… Pan Pešek nezanechal vo svojom komentári kontakt – škoda… Skúste napísať o čo konkrétne Vám ide – snáď sa bude dať nejako pomôcť.

  5. Add Otakar Štáfl: Existuje v takej peknej tvrdej väzbe kompletná zbierka jeho reporudkcií obrazov Tatier. Veľmi pekné.

  6. Dobrý deň! Dovoľte niekoľko pripomienok k tejto téme /Štáfl/: So stavbou Symbolického cintorína to bolo trochu ináč. Odporúčam Vám prečítať si, alebo aspoň prelistovať knihu, ktorú som spolu s Dominikom Michalíkom napísal a má názov „Symbolický cintorín“. Aj s tým mottom je to trochu ináč. „Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu“ je na zvone kaplnky. Mottom Symbolického cintorína bolo: Známym a neznámym obetiam Vysokých Tatier. Bolo vytesané do skaly pri vstupe spolu so slovenským znakom. Štáflovci zahynuli pri bombardovaní Prahy Američanmi 14. februára 1945 spolu s manželkou Vlastou vo svojom pražskom byte. To bombardovanie bolo omylom; pôvodným cieľom mali byť Drážďany. S pozdravom Argalács

  7. Práve tento týždeň som tú publikáciu čítal. ;-) Navrhujem takéto riešenie: S Vašim dovolením by som doplnil a odcitoval informácie zo spomínanej publikácie na záver toho článku podobne, ako som to urobil u zdroja „W.E.T. Paryska-Paryski“… Ďakujem za reakciu

  8. Vážení přátelé, po delší době jsem při hledání na internetu navštívil opět tuto stránku a připomněl si nádherné chvíle při naší práci na Slovensku. Jsme rádi za Vaše reakce a názory a díky za ně. Jistě pro nás budou inspirací při další práci. Závěrem si dovolím napravit nedostatek z mého prvního článku a uvádím kontaktní mail pro případnou korespondenci: pavel.pesek@post.cz Budu vděčný za jakékoliv reakce, připomínky a náměty, jakož i jakékoliv informace vztahující se k Otakaru Štáflovi (opravdu jakékoliv, neboť na první pohled nezajímavá a nepodstatná skutečnost může v souvislostech s ostatními fakty mnohdy vydat zajímavá svědectví), které bychom mohli využít v připravované monografii o Štáflových. Děkuji za případné další reakce. Pavel Pešek.

  9. Dobrý deň, kúpim TEXTOVÝ DOPROVOD ku knihe Vysoké Tatry 1928 od autora Otakar Štáfl.

    Vydanie je zložené z dvoch častí. Prvá časť je textovým doprovodom ktoru by som rad kupil. Druhá obrazová časť obsahuje stodvadsať malieb na voľných listoch. Ak niekto má alebo môže hocijako pomôcť budem veľmi rád. Ďakujem píšte na mail vidicom@azet.sk Dakujem s pozdravom Palo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.