Mesto Vysoké Tatry má nový web

Mesto Vysoké Tatry má od 5. 5. 2006 vynovený internetový portál určený prevažne obyvateľom mesta. Priznám sa, že pomerne netrpezlivo a s očakávaním som sledoval bezmála obdeň starú webovú stránku, ktorá bola niekoľko mesiacov (!) – neviem prečo – mimo prevádzku. Jej funkciu čiastočne suploval „turistický“ web www.tatry.sk. (Zaujímalo by ma, kde v tomto čase Mestské zastupiteľstvo zverejňovalo svoje zápisnice, uznesenia a VZN?) Vynovený portál www.vysoketatry.sk ale nepriniesol okrem zastaralého 3-stĺpcového dizajnu a ťažkopádneho grafického prevedenia – nič viac, než ponúkal starý web. Ba naopak – mám pocit, že nové stránky sú menej bezbariérové, technologicky zastaralé, a (z môjho subjektívneho pohľadu) vizuálne veľmi neprítulné. Farebnosť oboch verzií (zima a leto) a určitá „preplácanosť“ všetkého-možného, prezrádza neskúsenosť jeho autorov – alebo skôr nazáujem (?) . Žiaľ na Slovensku sa nevenuje taká pozornosť štátnym webovým zakázkam, ako napríklad u našich susedov v Čechách. Za mnohé spomeniem aspoň http://pristupnost.nawebu.cz/. Nedá mi na tomto mieste nespomenúť veľmi vydarený nový moderný web STV. Pripomeniem, že oba (Vysoké Tatry aj STV) vznikli v rovnakom čase ale ten tatranský považujem za dôležitejší… Nemienim sa tomu dlho venovať nakoľko tento počin je krokom o veľa rokov dozadu! Snáď sa nájdu väčší odborníci, ktorí napíšu podrobnejšie zhodnotenie. Najlepšie by sa však vyjadrili pravdepodobne samotní obyvatelia mesta – ale nemajú kde a ako. Za veľký mínus portálu totiž považujem absenciu komentárov a akúkoľvek možnosť otvorenej diskusie k zverejneným článkom Mesta Vysoké Tatry. Rovnako chýba kanál RSS – čo je dnes už štandard a samozrejmosť každého dobrého spravodajského servera. Škoda… O krátke zhodnotenie som poprosil aj dvoch ľudí od fachu:

Nova prezentacia webu mesta Vysoke Tatry (vysoketatry.sk) sa mi zda oproti predoslemu rieseniu krokom spat. Nove riesenie je z pohladu grafiky navratom do zaciatkov grafickeho dizajnu web stranok. Nehovoriac o zlom zvoleni farieb a neprijemne riesenom renderovani nazvu mesta. Kod je sice validny podla normy HTML v4.01 Transitional , ale na svete uz je vyse 5 rokov nova norma XHTML v1.xx, ktora sa medzitym stala standardom, cize dalsi krok spat. Podla mojho nazoru ide o posun k horsiemu oproti starej prezentacii, o dnesnom svete webdizajnu ani nehovoriac. Takychto templatov sa na internete povaluje niekolko desiatok zadarmo. Dufam, ze na to magistrat nepremrhal ani korunu. Dusan Korytko – NETWORK.SK

VIZUAL

  • Graficky navrh je z mojho subjektivneho pohladu skaredy, fotografie v zahlavi a erby obci su znehodnotene zlou komprimaciou.

OBSAH

  • Sirku zaberu a podrobnost informacii povazujem za nudzovu a dufajme, ze sa obsah casom zlepsi. Nie je mi celkom jasny zamer, koho ma stranka oslovit – obyvatelov mesta Vysoke Tatry alebo navstevnikov? Kedze existuje skor turisticka stranka www.tatry.sk, vychadza mi to na obyvatelov, ale mozno sa mylim. Zatial mi to (okrem niekolkych aktualnych sprav) pripada ako lepsi telefonny zoznam a prehlad otvaracich hodin (aj ked nepopieram ze toto su podstatne informacie). Par dokumentov, ktorych uverejnenie zrejme vychadza zo zakona, stranky kvalitnym obsahom nezaplni. Ocakaval by som lepsiu interakciu s navstevnikmi, Tatry ako take sa boria s mnozstvom problemov, ktore si ziadaju verejnu diskusiu, a toto by mohol byt priestor, kde by sa obyvatelia, navstevnici a predstavitelia mesta a dalsich institucii mohli k danym problemom vyjadrovat.

POUZITELNOST

  • Vadia odkazy, ktore „nikam nevedu“, tzn. dostanete prazdnu stranku, bez ziadnych informacii, akehokolvek upozornenia, ospravedlnenia (napr. Oznamy, Tatransky dvojtyzdennik, Inzercia, Ponuka majetku). Tieto odkazy su navyse aj velmi nevhodne umiestnene, s fotografiou v pozadi.
  • Navigacne menu v lavom pruhu je pouzitelne iba s podporou javascriptu, co moze v ojedinelych pripadoch obmezit navstevnika. Niektore odkazy ukryvaju svoje URL v stavovom riadku pred navstevnikmi, co posobi nedoveryhodne.
  • Hodiny vedla erbov obci povazujem za uplne zbytocne, rovnako ako oznam o meninach. Kalendar, ak uz ma byt, tak priamo v pravom stlpci, nie v externom okne!
  • Nasiel som niekolko odkazov v textoch, ktore su odlisene iba jemnou zmenou farby pisma, co povazujem za hrubu chybu! Maju byt minimalne podciarknute!
  • Zverejnovanie dokumentov stylom „Stiahnite si ….. vo formate .xls“ povazujem taktiez za nestastne, vid Zoznam kulturnych pamiatok
  • Tlacova sablona webu je urobena velmi zle, alebo neexistuje vobec!

KOD

  • Kod by sa dal napisat ovela uspornejsie a elegantnejsie. Autori pouzivaju inline styly, tabulky pouzivaju na to, na co sa pouzivat nemaju, pouzivaju sa zastarane znacky… atd. Nema cenu sa v tom podrobne vrtat.
  • Za najvacsiu chybu kodu vsak povazujem absolutnu absenciu akejkolvek semantiky, co najviac degraduje kod tejto stranky medzi podpriemer.

JBZL – koder a programator

Vysoké Tatry - web na leto LETO – letná verzia stránok
Vysoké Tatry - web na zimu ZIMA – zimná verzia stránok

PRIDANÉ: 2006-05-14T22:08:28 Zabudol som sa opýtať, ktorá verzia sa Vám viac páči? ;-)

Posted in Zo spoločnostiTagged , , ,

3 thoughts on “Mesto Vysoké Tatry má nový web

  1. Tak na úvod, mne sa napríklad nepáči ten letopočet ako jeden z hlavných symbolov (asi 1954): Teraz som si to bol overiť a už tam nie je! Takže pardon, ospravedlňujem sa.Celému tomu nerozumiem, lebo ešte pred tromi dňami tam svietil. Neviem, či ma klame táto technika, ale som z toho zmätený viac ako major Haluška… Vyzná sa v tom niekto z diskutujúcich ? Poďakujem za vysvetlenie. P.S. A to sa ešte stotožňujem s autorom toho portálu, že ten web mal temer prenatálnu dilatáciu času. To tých pár mesiacov meškania nikomu nevadilo? Je to vlastne jediná oficiálna informácia o Tatrách ale vyzerá to, že má na nohách 50-kilové závažia. Ach, joj!

  2. Len na okraj, v Tatranskom dvojtyzdenniku som sa okrem inych chvalospevov docital, ze portal „je vybaveny technologiou Blind Friendly“. To ma velmi pobavilo, pretoze ked si autori myslia, ze „Blind Friendly“ rovna sa vysoky kontrast, su na omyle. Budiz, aj vysoky kontrast je plusom, ale aj ten sa da urobit vkusny… Tento design akurat moze sposobit poskodenie zraku tym, ktori ho este maju zdravy :-) Co sa tyka prehreskov voci doporuceniam WCAG (jedno z doporuceni pre pristupnost stranok pre uzivatelov s hendikepom), je ich viac ako dost [testovane pomocou http://webxact.watchfire.com/%5D.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.