TATRY vs. TATRY TPN

Veci ktoré kupujem musia väčšinou spĺňať isté obsahovo-vizuálne kvality. Časopis TATRY preto nekupujem! Obľúbil som si ale jeho poľskú obdobu – TATRY TPN. Oba prinášajú informácie z územia Vysokých Tatier, každý prevažne z tej svojej strany. Rozdiel v kvalite oboch periodik je ale priepastný. Samozrejme v neprospech tej našej. logo Časopis Tatry TPN sledujem asi rok. Jeho história je veľmi mladá. Prvé číslo vyšlo len v roku 2004 (!). Vychádza pravidelne 4-krát do roka na viac ako 100 stranách s nákladom 4500 kusov. Z tých niekoľko čísiel, ktoré som mal možnosť zhliadnuť je jasne vidieť, že sa jedná o moderné a pútavé periodikum s množstvom veľkých vyobrazení nádhernej prírody. Svojou úrovňou môže smelo konkurovať aj slávnemu National Geographic. Navyše donedávna na svojom veľmi jednoduchom webe bolo umožnené voľné stiahnutie starších čísiel vo formáte PDF. Pôvodne som na to chcel upozorniť krátkym článkom, ale v deň jeho plánovaného zverejnenia (19. 1. 2006) som zistil, že túto možnosť redakcia zrušila – škoda. Dnes nám teda neostáva nič iné, len za týmto periodikom vycestovať do Poľska, alebo si ho objednať on-line (neviem prečo časopis nedistribuujú aspoň do oblasti slovenských Tatier). Časopis Vysoké Tatry sme kedysi doma odoberali. Dodnes archivujem niekoľko ročníkov. Ale od istej – porevolučnej – doby mám pocit, že tento časopis (dnes už s názvom TATRY) z roka na rok stráca na kvalite. Zaiste má na tom svoj podiel aj rozpočet s ktorým musí fungovať. No aj napriek tomu sa akosi nedokážem zbaviť dojmu, že v redakcii vládne heslo „dobre je ako je…“. Svedčí o tom aj minimum pútavých článkov s anti-grafickou úpravou, ktorá len dotvára celkový nevábny dojem dvojmesačníka. Časopis v budúcom roku oslávi 45 rokov svojho vzniku. Niekoľko noticiek za ostatné 2-3 roky nájdete na webe Štátnych lesov, ale inak sa na internete o ňom nedozviete vôbec nič. časopis Tatry + Tatry TPN Spojením slovenskej a poľskej verzie časopisov o Tatrách, vzniklo spoločné letné číslo s podivným označením. Každá strana si ho zaradila inak… Zdá sa ale, že nie je všetko úplne stratené, nakoľko sa obe redakcie spojili a 20. 6. 2006 zadali do tlače prvé špeciálne, spoločné 116-stranové číslo! Jeho označenie je však trochu mätúce a nezrozumiteľné, nakoľko si to každá redakcia označila po svojom:

TATRY 4/2006 a zároveň TATRY TPN Nr.1 Wydanie specjalne

Nápad vydať spoločnú slovensko-poľskú verziu sa sporadicky objavoval už dávnejšie. Avšak len toto leto sa to naozaj podarilo zrealizovať. Bol to dobý počin. Všetky články aj popisy k obrázkom sú dvojjazyčné. Časopis sa ale svojou obálkou približuje viac slovenskej verzii. To môže nášmu dvojmesačníku len pomôcť! Grafickú úpravu pripravilo LookStudio, ktoré pravidelne pripravuje aj TATRY TPN. Úroveň kvality tak prudko stúpla. Bodaj by to nejakú dobu vydržalo. TATRY TPN totiž držia latku kvality poriadne vysoko. Preskočíme ju raz… ?

cena 50 Sk / 5 zł viac informácií o tomto čísle: Lesy TANAP TATRY TPN

Posted in Kultúra, Zo spoločnostiTagged , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.