Koľko typov snehu poznáte?

zväčšený detail snehovej vločky Snehu viac než dosť Tohoročná zima nám nadeľuje rekordné dávky snehu. Odhliadnuc od faktu že odhrňovače evidentne nestíhajú – je to celkom pekný pohľad. Kopy snehu, šťastné deti, skvelá lyžovačka… Len aby sa to nezačalo prudko naraz topiť – lebo ďalšia apokalypsa bude na svete… Prečo ma to zaujíma Tento článok vlastne vznikol z mojej vlastnej potreby – vedieť určiť a rozoznávať rôzne druhy snehu. Žijem tu už dosť rokov na to, aby som poznal len prašan, firn alebo mokrý sneh… Preto som začal pátrať a hľadať v rôznych zdrojoch ako to vlastne s tým snehom v skutočnosti je. Veď Eskimáci rozoznávajú zhruba 20 druhov snehu (niekde som sa dokonca dočítal že až 200! čo sa mi zdá nereálne…) a tým nemyslím tvary vločiek – ale jeho konzistenciu, štruktúru, teplotu… a čo ja viem čo ešte? Proste rozlišujú sneh ľahký, ťažký, mazľavý, krehký, sypký, lepkavý, naviaty, farebný… Je to šialené, keď si uvedomíte že pre niektorých z nás padá zhora len jeden – úplne normálny sneh… Trochu teórie Pod vplyvom teploty vzduchu, vetra a iných činiteľov sneh v horách nadobúda rozmanité formy a konzistencie. Tak aké sú najdôležitejšie druhy snehu?

  • sneh nadýchaný (kyprý) – čiže prach (prašan) – t.j. sneh ktorý čerstvo napadol počas mrazu a ešte neusadol;
  • sneh sadnutý – čiže usadený prašan – t.j. sneh kyprý, ktorý už sadol pod vplyvom vlastnej váhy, vetra a slnka;
  • sneh nafúkaný – t.j. sneh ktorý po spadnutiu bol prenesený vetrom na iné miesto a ktorý pod vplyvom ďalšieho pôsobenia vetra a stúpajúcej teploty sa môže pretvoriť v „sadru“ – pri tlaku lyže puká na ploché kusy rôznych tvarov, na strmých svahoch vytvára nebezpečenstvo lavín;
  • sneh mokrý– t.j. sneh ktorý spadol pri odmäku, alebo ktorý po dopade podľahol vplyvu teploty nad 0°C;
  • sneh kašovitý – t.j. sneh mokrý, ktorý je silne zmäknutý a nasýtený vodou;
  • firn – tiež betón, snehová doska, ľadová triešť… – t.j. sneh začínajúci sa pretvárať v ľad, zrnitej konzistencie, tvoriaci sa vysoko v horách. V Tatrách sa začína tvoriť na jar, kedy slnko už dosť silno hreje a v noci je ešte mráz. Lyžiari si veľmi cenia tento druh snehu. Firnom sa nazývajú aj letné snehy ležiace v tieni pod skalami – stvrdnuté a škrupinové pláty, ktoré po rozhrnutí majú zrnitú štruktúru. Na takomto letnom snehu sa nesmierne ľahko pošmyknete a môžete nebezpečne spadnúť, zvlášť na strmých svahoch.

Iné druhy snehu Okrem týchto – pre nás základných druhov snehu – poznáme ešte sneh farebný a sneh večný

  • sneh farebný – t.j. sneh zafarbený na červeno, zeleno, žlto, bronzovo a pod. V polárnych krajinách, ale aj vysokých horách narazíte neraz na väčšie či menšie plochy takto zafarbeného snehu. V okolí polárneho kruhu sa červený sneh ťahá neraz v dĺžke niekoľkých kilometrov. V horách naopak majú farebné škvrny na snehu zriedkavo priemer väčší než niekoľko metrov. Hrúbka takéhoto snehu dosahuje len zopár centimetrov. Tento jav je vyvolaný masovým rozmnožením určitého druhu vodných rias mikroskopickej veľkosti, ktorý sa rozvíja jedine pri nízkej teplote (0-4°C), aká panuje vo vrstve vody okolo topiacej sa krúpy snehu. V riasach sa tvorí farbivo, vďaka ktorému sa vytvára dojem farebného povrchu snehu. Doteraz poznáme niekoľko desiatok druhov rias žijúcich na snehu (väčšina sa objavuje v lete)
  • sneh večný – t.j. sneh Bývajú letá a dokonca veľa liet kedy niektoré snehové polia v Tatrách ležia neroztopené v priebehu celej letnej sezóny. Takéto kusy snehu nazývame časom „večným snehom“ avšak nejedná sa o doslovné označenie. V Tatrách sa pohybuje teoretická úroveň večného snehu okolo výšky 2.300 m.n.m.

Lit.: W.E.T. – Paryska-Paryski Poronin © 2004

Pozrite si absolútne geniálnu stránku s fotografiami snehových vločiek – proste fantázia!

Posted in Počasie, TuristikaTagged , , , , , ,

2 thoughts on “Koľko typov snehu poznáte?

  1. Aký je to agresivny sneh z pohľadu slalomoveho lyžovania, hovorila o tom Zuzulova

  2. No proste je podráždený, drzý, papuľuje a vôbec – veľmi si dovoľuje na všetkých pretekárov… ;-) Nie – to bol pokus o vtip – netuším – dnes som to tiež počul prvýkrát… musím ho pridať do článku… ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.