Zomrela Anna Katarína Szontaghová

Pohreb Anny Kataríny Szontahg Dnes (sobota – 29. október 2005) som mal pôvodne iný program. Na Štáflovom symbolickom cintoríne pod Ostrvou (Popradské Pleso) sa konala bohoslužba za všetky obete Vysokých Tatier a zároveň pri tejto príležitosti vysvätia nový 4-metrový oravský, drevený kríž. Práve z tejto udalosti mala byť na tomto mieste reportáž. Ale… … prišla do toho – podľa mňa – udalosť dôležitejšia. Bola ňou posledná rozlúčka s Annou Katarínou Szontaghovou v ev. a. v. kostole v Novom Smokovci. Zhruba pred dvoma mesiacmi sme oslavovali 130. narodeniny Nového Smokovca. Dnes Nový Smokovec smúti… Anna Katarína Szontaghová (96) * 17. apríl 1909 Banská Bystrica + 26. október 2005 Nový Smokovec Pochovaná bude v rodinnej krypte pod ev.a.v. kostolom v Novom Smokovci.

Nar. 17. 4. 1909 v Banskej Bystrici. Detstvo prežila v rodinnom kruhu v mieste narodenia. Študovala zdravotníctvo a ekonomiku. Pred II. svet. vojnou sa zoznámila s lekárnikom Andrejom Szontaghom a rodinou Szontaghových. S Andrejom sa zosobášila a prežila s ním život až do jeho smrti v r. 1976. Pracovala na Poverejníctve zdravotníctva v Bratislave, ktorá sa stala aj ich domovom. V priebehu manželstva s Andrejom vznikol pekný vzťah s rodinou Szontaghových a pani Szontaghovou no najmä so svokrom MUDr. Mikulášom Szontaghom, ktorého po vojne opatrovala a to až do jeho smrti v r. 1963. Nasledujúce obdobie p. Szontaghová prežila v Rakúsku, Taliansku a Nemecku v Karlsruhe a neskôr v Mníchove. Ako univerzálna dedička majetku po Mikulášovi Szontaghovi sa vrátila v roku 1991 na Slovensko, kde sa splnilo jej predsavzatie prinavrátiť meno Szontagh späť Smokovcom a Vysokým Tatrám. Ing. Vrábel a smútiaca rodina

Zbohom!

Posted in Zo spoločnostiTagged , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.