Thomas Ender (1793-1875)

Johan Thomas Ender (* 3. 11. 1793 Wien, † 28. 9. 1875 Wien), bol rakúsky maliar a profesor krajinomaľby na viedenskej Akadémii výtvarných umení. Objavil som ho celkom náhodou pri prehľadávaní maďarských materiálov o Vysokých Tatrách, v internetovej Knižnici Maďarskej akadémie vied niekedy v máji 2001. Narodil sa v roku, kedy oficálne vznikol Starý Smokovec (vtedy ešte Tátrafüred). Veľa cestoval po Slovenskej zemi a v roku 1863 bol aj v našich končinách – konkrétne hosťom baróna Edwarda Mednyánszky-ého na zámku w Strážkach pri Spišskej Belej. Odtiaľ odchádzal na svoje výlety do Vysokých Tatier, kde namaľoval desiatky nádherných akvarelov a zároveň bol prvým učiteľom mladého Ladislava Mednyánszky-ého, ktorý sa rovnako stal neskôr veľmi známym maliarom. Z bohatej tvorby slovenských akvarelov Thomasa Endera ma najviac samozrejme zaujali tie z oblasti Tatier. Objavil som medzi nimi aj niekoľko obrázkov na ktorých zachytil stavby vtedajšieho „Starého Smokovca“: Thomas Ender - Tatrafüred Obraz pochádza z obdobia kedy mal Smokovec v nájme Johan Georg Rainer (*1800 †1879). Je tu vidieť mnohé veľmi zaujímavé veci, ale asi najviac ma zaujal nápis na spodnom okraji uprostred kresby. Nie je dobre čitateľný (originál som nevidel), ale maďarskí bádatelia ho prepísali nasledovne:

Bad Schmeks mit der Lomnitzer Spicze / mit d […?] Schweitzerhaus

Thomas Ender - detail … čo znamená, že autor tu pomenoval budovu v strede kompozíce ako Švajčiarsky dom. Avšak tento objekt je nesporne vila Flóra. Za ňou sa dá tiež jasne rozpoznať Alpenfee (Alpská víla resp. Bellevue). Švajčiarsky dom je už mimo záberu – viac vľavo. Maliar stál niekde na mieste budúceho Csákyho domu – dnešnej, alebo bývalej (?) Tatry (hotela Tatra). Na spodnej časti obrázku je zreteľne vidieť aj kúsok cesty – charakteristické smokovecké eSíčko… Takže, buď sa autor pri popise pomýlil, alebo v tom čase volali dnešnú vilu Flóra – Švajčiarskym domom – čo sa mi ale celkom veriť nechce. Každopádne nám prostredníctvom tejto kresby zanechal krásny výjav na Smokovec z roku 1863.

Literatúra a zdroje: Krajinomal’by Thomasa Endera v Knižnici Maďarskej akadémie vied Waldsteinova zbierka a jej maliar, Thomas Ender Po južnom okraji Vysokých Tatier Východná časť Vysokých Tatier

Posted in KultúraTagged , , , , , , , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.