Smokovecké esíčko

dnešné esíčko súčasné práce na spevňovaní oporného múra a rozširovaní vozovky Na mnohých miestach v Tatrách sa opravujú cesty. Je to neklamný znak toho, že sa blížia voľby do orgánov samosprávy. Za všetky úpravy a opravy by som chcel upozorniť hlavne na centrum Starého Smokovca. Okrem kompletnej výmeny chodníkov sa tu realizuje aj rozširovanie tzv. „esíčka“ a spevňovanie jeho opornej steny. Tento úsek cesty to už naozaj potreboval a úpravy určite prispejú k bezpečnejšej jazde. Esíčko je pre Starý Smokovec naozaj charakteristickým prvkom a je dobré, že si stále zachováva svoj výraz. esíčko okolo roku 1900 Centrum Starého Smokovca okolo roku 1900. Objekt v strede je bývalá vila Adria. Zbúrana v 50-tych rokoch minulého storočia. Na jej mieste je dnes parkovisko. Jedinou zachovanou stavbou je tu vila Flóra (vpravo hore) a čiastočne Tatra (vľavo hore) Len pre zaujímavosť prikladám pohľad na smokovecké esíčko s pred viac ako 100 rokov, kedy tu viedla „trošku“ menej frekventovaná prašná cesta. Až o štyri roky neskôr tu začne premávať Omnibus. Na oboch fotografiách je vidieť početné chodníky a parkové úpravy. esíčko v roku 1901 Starý Smokovec v roku 1901. Horná časť esíčka. Vľavo pôvodný Csákyho dom (neskôr Tatra), oproti Kaffeehaus – dnes MsÚ. V pozadí vidieť dnes už neexistujúcu Scepusiu.

Posted in Architektúra, Staré pohľadnice, Zo spoločnostiTagged , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Smokovecké esíčko

  1. V spodnej časti esíčka pri veľkej reštaurácii stála socha zdraviaceho muža. Sú mi známe dva jej obrázky, z ktorých možno určiť, že stála na prelome storočí. Vie niekto o nej niečo viac? Pýtal som sa na ňu aj pána Bohuša st., ale ani on o nej nevedel (len to, že v roku 1938 tam žiadna socha už nebola). Tu je link na fotochromatický obrázok z rokov 1890 – 1900 vydavateľstva Photoglob Co. zo stránky knižnice U.S. Kongresu: http://memory.loc.gov/pnp/ppmsc/09500/09506v.jpg (216kb) http://memory.loc.gov/pnp/ppmsc/09500/09506u.tif (20Mb) Na obrázku je tiež akási búdka, podobná tej vedľa radnice. Zrejme bola tiež meteorologická, ale ani o nej som doposiaľ nenašiel žiadne informácie. Pre tých, ktorí by mali záujem o ďalšie fotochromatické obrázky Tatier – link na vyhľadávaciu službu katalógu fotografií U.S. Kongresu (zadaj kľúčové slovo Tatra, je tam 16 obrázkov): http://lcweb2.loc.gov/pp/mdbquery.html

  2. Velmi cenne informacie! vdaka… Mam niekolko fotografii na ktorych ta socha stoji – ale viac o nej zial neviem nic… Snad sa casom najde niekto, kto by pomohol s dalsimi informaciami… Mozme napisat o tom kratky clanok – ak chcete?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.