Začiatok rozpadu mesta Vysoké Tatry

Erby tatranských osád. Štrbské Pleso vypadáva... Erby tatranských osád. Štrbské Pleso vypadáva… A je to tu! Mestská časť Štrbské Pleso je už zo zoskupenia tatranských osád von. Jeho katastrálne územie bolo navrátené v reštitúcii podtatranskej obci Štrba. Panský život tatrancov začne teda dirigovať dedina. Pre niektorých určite nočná mora. Totiž predstava, že sa raz ráno zobudia a okolo domu im budú pobehovať sliepky s kozami a obserú všetko čo sa dá je naozaj krutá. Na druhej strane takto nejako tu začínali prvé ubytovne za čias Szentiványiho resp. Rainera (v Smokovci) a ľudia si pochvaľovali. Lenže na panský život tatranský sa rýchlo zvyká a tak predstava že tatranci budú pričlenení k nejakej dedine s bývalým JRD vyvolá u mnohých zaiste nevôľu. O tom, že tatranské osady budú postupne pričlenené k podtatranským osadám a dedinám sa hovorí už niekoľko rokov. Štrbské Pleso je už teda tam. Je to precedens ktorý možno odštartuje úplný rozpad mesta Vysoké Tatry. O „svoje“ sa prihlásia obce od Batizoviec až po Spišskú Belú. Umelo vytvorené spoločenstvo osád z 15.3.1947 sa teda začína rozpadať…

Štrbské Pleso (úryvok z knihy Ivana Bohuša – Od A po Z o názvoch Vysokých Tatier) Administratívne usporiadanie Mesta Vysoké Tatry Encyklopédia regiónu Vysoké Tatry Tatry prišli o Štrbské Pleso denník SME (by SPYROS)

Posted in Zo spoločnostiTagged , , , ,

One thought on “Začiatok rozpadu mesta Vysoké Tatry

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.