TATRY TPN o Javorine 1938

časopis Tatry TPN titulná stránka poľského časopisu TATRY TPN číslo 4/2008 Posledné vlaňajšie číslo časopisu TATRY TPN Nr. 4/2008 (26) prináša zaujímavú trojicu článkov venovaných udalostiam okolo tatranskej časti severnej štátnej hranice v rokoch 1938-1939.

27. septembra 1938 poľské vojská vstúpili do Javoriny, anektujúc v mene Poľskej republiky územie o rozlohe okolo 110 km2 v oblasti severných svahov Vysokých a Belianskych Tatier a ich bezprostredného okolia.

Článok popisuje udalosti z obdobia, v ktorom si vplyvom vojny z nášho územia ukrajoval kadekto. Autori Peter Laučík a Zbigniew Ladygin opisujú okrem iného obyvateľov Jurgova, ako netrpezlivo a s nadšením očakávali obsadenie Javoriny, ale aj o tom ako sa bojovalo pod Strednicou a Príslopom o novú hraničnú čiaru…

Od 27.11.1938 do 1.9.1939 tvorila Javorina (od roku 1993 Tatranská Javorina) s osadami Lysá Poľana, Podspády, a Vojtasova s priľahlou oblasťou Vysokých a Belianskych Tatier teritoriálnu súčasť Poľskej republiky.

Týmito slovami začína článok Ivana Bohuša Štátne nadlesníctvo Javorina, kde sa píše o komplikovaných životných podmienkach obyvateľov tohto územia… Trojicu článkov z tohto javorinského obdobia uzatvára Denník lesníka Marcela Marchlewského (1905-1988). Opisuje preberanie majetku, ktorý doposiaľ patril československým Štátnym lesom. V ďalšej časti sa venuje opravám, úpravám a vôbec revitalizácii Javoriny, ktorá očakávala príliv poľských turistov. Zaujímavosťou (pre mňa) je aj pomerne podrobný opis niektorých budov ich miestností a tiež vybavenia. Články sú doplnené krásnymi dobovými fotografiami a tiež poetickou rozlúčkou s územím „S Bohom…“ od Ivana Houdeka, ktorú uverejnil v časopise Krásy Slovenska 1938/10-11. Koho zaujíma viac, nech si určite kúpi časopis TATRY TPN Nr. 4/2008 (26)

Posted in HistóriaTagged , , , , , , ,

6 thoughts on “TATRY TPN o Javorine 1938

  1. Problematike poľského záujmu o Javorinu sa venujem už čas a mal som príležitosť zoznámiť sa s veľkým množstvom literatúry a archívnych prameňov k tejto téme. preto ma potešilo, keď sa mi do rúk dostal recenzovaný článok – ide o kus serióznej a informovanej publicistiky. Veľmi pozitívne hodnotím najmä kvalitu sprievodného grafického materiálu (predovšetkým dobové mapy bývajú zriedka dostupné).

  2. Ano – obe informacie su mi zname. Akurat by ma zaujimalo kam sa s tou diplomovkou dopracovala. Rad by som si ju precital. Co sa tyka tej druhej casti komentara – tak ma docela zaraza fakt, ze vlastnici objektu a arealu su proti!

  3. Keď sme spolu komunikovali sľúbila napísať nejaký článoček pre našu stránku tak verím že slovo dodrží. Ešte čo spomenula vraj to nebol Gedeon Majunke ktorý navrhol kostol sv. Anny ale iný významný architekt… no uvidíme po obhajobe…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.