Pred 65. rokmi zomrel Dušan Samo Jurkovič

Dnes si pripomíname 65. rokov od smrti hádam najväčšieho slovenského architekta – Dušana Sama Jurkoviča (* 23. august 1868 – † 21. december 1947). Do dejín Slovenskej architektúry sa zapísal hneď niekoľkými stavbami vo Vysokých Tatrách. Je to sústava objektov vysutej lanovky Tatranská Lomnica – Štart – Skalnaté Pleso – Lomnický štít. Stavby postavené v mimoriadne náročných podmienkach. Aj napriek svetovému unikátu tejto – hlavne aj technickej pamiatky – stojí väčšina z budov opustená a bez väčšieho záujmu. Celé jeho dielo asi najlepšie dokumentuje Český web jurkovic.cz Ozaj – viete prečo sa stredová stanica úseku Tatranská Lomnica-Skalnaté Pleso volá práve „Štart“?

Posted in ArchitektúraTagged , , , , ,

2 thoughts on “Pred 65. rokmi zomrel Dušan Samo Jurkovič

  1. Áno – presne tak ;-) Asi rok po otvorení Grandhotelu upravili lesnú cestu ako dráhu pre sane a boby. V roku 1909 ju už nahradila 4-km dlhá trať, ponad ktorú neskôr vybudovali lanovku. V čase svojho vzniku to bola najdlhšia bobová dráha v Európe a navyše bola vybavená mechanickým výťahom pre sane a boby, ktorý končil niekde v miestach križovania lanovky. Teda pri štarte dráhy. Staré sane resp. boby (s volantom) boli objavené niekde na pôjde v Grande – neviem či náhodou nie sú dnes v múzeu športu vo Vile Flóra v Starom Smokovci (?). Nie som si istý kde skončili…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.