Benzínová pumpa v Novom Smokovci (opäť)

Beznzínová čerpacia stanica Nový Smokovec O tom aká škoda bolo zničiť tú starú krásnu budovu čerpacej stanice v Novom Smokovci netreba veľa hovoriť – písal som o nej pred časom v článku Čerpacia stanica v Novom Smokovci. Dnes Vám ponúkam tri archívne fotografie, ktoré mi prostredníctvom internetu poslal jeden nadšenec kvalitnej architektúry – Roland Vančó aka „Rolo“. Ak sa chcete pokochať krásou tejto zmiznutej stavby a nostalgicky zaspomínať na tie časy kedy zdobila vstup do osady Nový Smokovec – nech sa páči… Autorovi fotografií ďakujem zato že mi ich poslal, zato že mi ich dovolil zverejniť a zato že má zmysel pre pekné veci…! Fotografie pochádzajú z prelomu milénia.

Posted in Architektúra, Zmiznuté stavbyTagged , , ,

3 thoughts on “Benzínová pumpa v Novom Smokovci (opäť)

  1. Dooobre! Priznam sa rozmyslam ci si takuto budovu pamatam, ale si ano. Kedy bola prestavana?

  2. Ahoj Tomáš. Veru, je to minulosť.. Keď som prišiel do Vysokých Tatier v roku 1996 na prvý dlhší pobyt, stal som sa na 5 týždňov pacientom vo WOLURCH-u v T.Polianke. Trvalo len pár dní, kým som prvý krát prechádzal okolo už nejestvúcej pumpy. A hoc sa nepokladám za extra znalca architektúry, trvalo len „pár sekúnd“, kým som si uvedomil, že takto konštrukčne a výtvarne riešenú pumpu som nielenže ešte nevidel, ale ani nepredpokladal jej jestvovanie, tobôž nie kdesi v Tatrách.. Bol som v podstate v pomikove, a ešte viac, keď som prišiel na to, že už má „zopár“ ročkov.. Mám nejaké fotky – klasické, robené bežnučkým automatom, no pohľadám ich a oskenujem, a pošlem Ti ich.. Je mi totiž teraz už jasné, že vzhľadom k tomu, že stavba už nejestvuje, majú – nielen pre mňa – o to väčšiu hodnotu.. Letmo som sa pýtal, prečo budovu „preriešili“, a bolo mi povedané, že vraj kvôli zatekaniu strechy.. No uznajme, v rokoch minulých sme boli schopní takúto stavbu, slúžiacu viac než jednu generáciu, postaviť, a potom už niekto nebol schopný ju aspom zrepasovať do minimálnej miery.. To je zbytočne komentovateľné, je to skôr „typické“.. Nemusím ani písať, ako mi vyrazilo dych, keď som prechádzal okolo, a z údivom zistil, že budova pumpy je už minulosťou… MiroRico Poprad, 23.02.2010

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.