Ján Still – 200 rokov od narodenia

Ján Still z Novej Lesnej Milí záujemcovia o históriu Tatier, v roku 2005 si pripomíname 200. výročie narodenia Jána Stilla – zrejme prvého známeho človeka, ktorému sa podarilo zdolať Gerlach. Pred 181 rokmi, keď naň vystúpil, však ani netušil, že pokoril najvyšší tatranský štít. Kto bol Ján Still, ako to bolo v 19. storočí s výškou tatranských štítov, ktoré túry boli v tom čase atraktívne, ktorí horskí vodcovia a za akých podmienok vodili turistov po Tatrách – to všetko a ešte aj viac sa môžete dozvedieť z 56-stránkovej publikácie, ktorá vyšla pri príležitosti Stillovho jubilea. Ján Still (26. 1. 1805 – 23. 1. 1890) patrí k najznámejším osobnostiam Novej Lesnej. Hoci pochádzal z neďalekej obce Stará Lesná, v Novej Lesnej prežil 58 rokov svojho života. Pôsobil na tamojšej katolíckej škole. Mal len málo žiakov, pretože väčšina obyvateľov sa hlásila k evanjelickej cirkvi, a tak i jeho plat bol veľmi nízky. Aby uživil svoju päťčlennú rodinu, musel sa postarať o ďalšie príjmy. Ako iní Novolesňania aj Stillovci pracovali na poli a chovali dobytok, darilo sa im i v pestovaní včiel. Pri rôznych príležitostiach chodil Still hrávať s populárnou skupinou Lock i po okolitých obciach. Najväčšiu slávu a snáď i príjem však Stillovi prinieslo horské vodcovstvo. Tatry lákali človeka od nepamäti. Spočiatku tu hľadal obživu, lovil zver, zbieral liečivé bylinky, či hľadal poklady. Neskôr prichádzali vedci, robili botanické, zoologické výskumy, merali výšku tatranských končiarov… I Stilla lákali Tatry. Ako lovec kamzíkov ich dobre poznal. Ale chcel zdolať aj vrcholy. Na Gerlach vystúpil Ján Still ako prvý známy človek už v roku 1834. Spoločníkom pri tomto prvovýstupe bol jeho švagor Gellhof – staviteľ z Veľkej, Martin Urbans Spitzkopf – neskorší novoleňanský mlynár a dvaja neznámi lovci. Od roku 1871, keď sa spustila košicko-bohumínska železnica, vlak začal privážať do Tatier mnohých turistov. Still, v tom čase už šesťdesiatnik s veľmi dobrou fyzickou kondíciou, vodieval turistov najmä na Gerlach, na Lomnický štít, na Morské oko a do Javoriny. Patril k obľúbeným, spoľahlivým a mimoriadne aktívnym horským vodcom. K ďalším jeho úspechom patrí i prvovýstup na Prostredný hrot, ktorý uskutočnil, keď mal už 71 rokov! Na jeho počesť sa od roku 1995 každoročne v júli koná Memoriál Jána Stilla – beh do kopca na trase Nová Lesná – Hrebienok s dĺžkou 9 570 m a celkovým prevýšením 533 m, na ktorom sa stretávajú najlepší bežci Slovenska a okolitých krajín.

Životopis Jána Stilla si môžete kúpiť v informačných strediskách TIK v Starom Smokovci, v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese za 70,- Sk. Špeciálna zľava pre Novolesňanov: V novolesňanskej vinotéke a v predajni časopisov a tlače dostanete túto publikáciu len za 55,- SK!

Článok pripravili a publikáciu spracovali: Mgr. Iveta Kontríková, Jozef Kontrík

Posted in KultúraTagged , , , , , , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.