Hlučný zápas o Tichú dolinu

UCHO skupinka zástancov – urbárnikov a majiteľov lesa; skupinka aktivistov opodiaľ… … alebo krátka správa z akcie (sobota 28.4.2007 14.00 – 15.30 h) Veľa sa popísalo aj povedalo, ale to najpodstatnejšie som sa dozvedel priamo tu – na mieste – na Podbanskom. Diskutovali tu dve skupinky. Tá prvá – podstatne menšia (vekový priemer 50 r.) – pozostávala zo zástancov ťažby, urbárnikov, majiteľov a sympatizantov štátnych lesov. Druhá – podstatne väčšia (vekový priemer 30 r.) – pozostávala z odporcov ťažby, VLKov a ich sympatizantov. Obišiel som obe skupinky a snažil sa čo-to zachytiť. Tú podstatnú informáciu som sa dozvedel z ostrej výmeny názorov v skupinke zástancov ťažby, ktorí obkolesili jedného aktivistu s transparentom nad hlavou. Dosť nevyberaným spôsobom ho častovali vulgárnymi poznámkami, urážkami a nadávkami. Odznel tu ale jeden zaujímavý fakt. Nejedná o tu totiž o štátne lesy ale o urbár. Tým pádom celkom jasne chápem záujem majiteľov o drevo (dôvodov je naozaj veľa). Zatiaľ čo adrenalín v dave urbárov stúpal, v druhom tábore bolo veselšie. Hrala hudba, tancovalo sa, ľudia sa omotávali žltým igelitom… To všetko nenápadne pozorovala polícia v blízkom okolí v tieni stromov. UCHO transparenty urbárnikov; skupinka aktivistov opodiaľ… UCHO igelity ochranárov UCHO prizerajúca sa polícia a TA3 UCHO vážne tváre urbárnikov

Posted in Zo spoločnostiTagged , , ,

2 thoughts on “Hlučný zápas o Tichú dolinu

  1. Ide o tu o tri separatne veci. 1. Ak sa povoli tu z hladiska ochrany, zoberie sa to ako model pre ine aktivity v Tatrach. Popualarne J&T a spol. 2. SL TANAP skusaju, kde sa da zajst a plati bod 1. Ak sa povoli tu… 3. Urbarnici maju len jeden problem, ze stat ich financne neodskoduje za to, ze nemozu tazit v lese. Oni zaujem primarne tazit ani nemaju.

  2. Máte v blogu jednu nepresnú informáciu: „Odznel tu ale jeden zau­jí­mavý fakt. Nejedná o tu totiž o štátne lesy ale o urbár. Tým pádom cel­kom jasne chá­pem záu­jem maji­te­ľov o drevo (dôvo­dov je naozaj veľa).“ Ochranári žiadali zastavenie ťažby _výlučne_ na území vlastnenom štátom, teda Štátnymi lesmi TANAPu. Členské organizácie Ekofóra zo zásady rešpektujú súkromné vlastníctvo, a nikdy by sme nesiahli k blokáde/vyhlasovaniu Územia chráneného občanmi, bez súhlasu súkromného vlastníka. http://www.ekoforum.sk/archiv/dokumenty/spolupraca-ochranari-vlastnici Keď nám urbárnici oznámili, že aj parkovisko, na ktorom sme mali ohlásenú demonštráciu, je súkromným vlastníctvom urbariátu, rešpektovali sme to a presunuli sa mimo ich pozemku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.