Novembrová víchrica má 2 roky

Dňa 19. 11. 2006, uplynú dva roky od ničivej víchrice, ktorá zabezpečila Vysokým Tatrám reklamu vo všetkých masmédiách na niekoľko mesiacov. Záujem širokej verejnosti o prírodnú katastrofu bol obrovský. Podobný záujem o Tatry bol naposledy hádam počas MS v roku 1970! V ten piatkový večer behal mnohým tatrancom mráz po tele – od strachu. Situácia bola o to horšia, že celá dráma sa odohrávala po tme. Až ráno sme vlastne uvideli čo sa stalo. Ten pohľad bol ohromujúci… Pamätám si vtedajšie výroky obyvateľov o tom, ako boli Tatry zo dňa na deň zničené; aká je to katastrofa; mesačná krajina; že sa z toho budú spamätávať desaťročia; že sa z toho nespamätajú už nikdy a pod. Dnes ma zaujíma, ako s odstupom dvoch rokov vnímate túto udalosť. Svoje pocity môžete vyjadriť v ankete na konci článku, alebo v komentároch. Vyčerpávajúci článok autora Ing.Milana Koreňa z Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u, ŠL TANAP-u o víchrici, jej príčine a dôsledkoch prináša server Štátne lesy TANAP-u (článok bol presunutý). Je to veľmi pekne spracovaná a ucelená práca o tejto tatranskej bóre. Pre ilustráciu prikladám niekoľko historických fotografií z vlastnej zbierky, ktoré dokazujú silu vetra v týchto končinách. Je zrejmé, že podobné udalosti tu neboli zriedkavosťou… Vietor a vlny na Štrbskom pleso okolo 1930 Silný vietor na Štrbskom Plese. Fotografia okolo roku 1930. Všimnite si vlny na hladine plesa. Polom Tatranská Lomnica pred 1924 Fotografia Granhotela Praha niekoľko rokov po vzniku ČSR. Fotené z miesta dnešného areálu Jamy. Kalamita Tatranská Polianka - 1915 Tatranská Polianka v roku 1915.

Relevantné odkazy: Bola víchrica z 19. 11. 2004 takou tragédiou? Linky o Vysokých Tatrách – III. – Víchrica Víchrica má veľký pamätník

Anketa:

{democracy:3}
Posted in Počasie, Staré pohľadniceTagged , , , , , , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.